Vīrietis, kurš sadūra britu rakstnieku, apsūdzēts terorismā

© unsplash.com

Vīrietis, kurš 2022. gadā smagi sadūra britu rakstnieku Salmanu Rušdi, mēģinot viņu nogalināt, tagad ir apsūdzēts arī terorismā par darbošanos grupējuma "Hizbollah" vārdā, liecina trešdien atslepenoti Ņujorkas tiesas dokumenti.

Šī ir pirmā reize, kad ASV tik skaidri uzsvērušas Irānas atbalstītā Libānas šiītu grupējuma ""Hizbollah" lomu šajā uzbrukumā.

26 gadus vecais libāniešu izcelsmes amerikānis Hadi Matars jau iepriekš tika apsūdzēts Ņujorkas štatā par šo uzbrukumu.

Iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie tagad viņam izvirzījuši apsūdzības terorismā trīs punktos, tajā skaitā par mēģinājumu nodrošināt materiālu ārvalstu teroristu organizācijas atbalstīšanai. Šis apsūdzību raksts ir datēts ar 17. jūliju, bet tika atslepenots trešdien.

Uzbrukums Rušdi notika 2022. gada 12. augustā literāra pasākuma gaitā Ņujorkas štatā. Uzbrucējs tika aizturēts, bet sadurtais rakstnieks smagā stāvoklī nogādāts slimnīcā.

Rušdi saņēma trīs naža dūrienus kaklā un vēl 15 mugurā, kā arī ķermeņa augšdaļā. Pēc šī uzbrukuma viņš ir zaudējis labās acs redzi.

Rušdi 1988. gada romāns "Sātaniskās vārsmas", kas, tāpat kā daudzi citi rakstnieka sacerējumi, lasāms arī latviešu valodā, daļā musulmaņu izsauca milzu sašutumu, jo, viņuprāt, tas bija zaimojošs pret pravieti Muhamedu.

Toreizējais Irānas augstākais vadītājs ajatolla Homeinī 1989. gadā izdeva fatvu (reliģisku dekrētu) par Rušdi nogalināšanu. Par rakstnieka galvu islāmisti izsludināja atlīdzību, kas joprojām ir spēkā.

ASV Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) trešdien paziņoja, ka "Hizbollah" atbalsta šo fatvu.

"Mēs apgalvojam, ka Hadi Matars, 2022. gadā Ņujorkā mēģinot noslepkavot Salmanu Rušdi, veica terorisma aktu "Hizbollah" vārdā," paziņoja ASV ģenerālprokurors Meriks Gārlends. Viņš atgādināja, ka ASV ir atzinušas "Hizbollah" par teroristu organizāciju, kas saistīta ar Irānas režīmu.

ASV Tieslietu ministrija paziņoja, ka Matars no 2020. gada septembra līdz 2022. gada vasarai centies sniegt materiālu atbalstu "Hizbollah", mēģinot izpildīt fatvu pret Rušdi. Matars arī tiek apsūdzēts par iesaistīšanos pārrobežu terorisma aktā un materiāla atbalsta sniegšanu teroristiem.

Matars jau gaida prāvu Ņujorkas štata līmenī par vairākām apsūdzībām, tostarp par slepkavības mēģinājumu un miesas bojājumu nodarīšanu. Notiesāšanas gadījumā viņam draud cietumsods līdz 25 gadiem. Matars savu vainu neatzīst.

ASV mediji ziņojuši, ka šī prāva varētu sākties 15. oktobrī.

Pirmos 10 gadus pēc fatvas izdošanas Rušdi dzīvoja noslēgti Londonā, bet pēdējos 20 gadus viņš dzīvojis relatīvi normālu dzīvi Ņujorkā. Rušdi šogad publicēja memuāru grāmatu "Knife" ("Nazis"), kurā viņš stāsta par atrašanos tuvu nāvei pēc šī uzbrukuma.

Svarīgākais