Traģiskiska aviokatastrofa Nepālā; izdzīvo tikai pilots

© Pixabay

Trešdien avarējot un aizdegoties lidmašīnai, kas pacēlās no Nepālas galvaspilsētas Katmandu, bojā gājuši vismaz 18 cilvēki. Vienīgais izdzīvojušais ir pilots, kurš šobrīd atrodas slimnīcā, vēsta BBC News.

Saurya Airlines testa lidojumā atradās 19 cilvēku, tostarp aviokompānijas tehniskais personāls un divi apkalpes locekļi.

Incidents notika aptuveni 11:15 pēc vietējā laika (5:30 GMT), dažas minūtes pēc lidmašīnas pacelšanās no Tribhuvanas Starptautiskās lidostas, teikts Nepālas Civilās aviācijas pārvaldes paziņojumā.

Saurya Airlines izmēģinājuma lidojums devās uz Pokharu saistībā ar kārtējo apkopes pārbaudi. Tribhuvanas starptautiskās lidostas vadītājs Džaganna Niraula BBC Nepal sacīja, ka negadījums “notika uzreiz pēc pacelšanās, nebija pagājusi pat minūte”. Par avārijas cēloni vēl nav ziņu.

Pēc provizoriskā novērtējuma, lidmašīna pagriezās nepareizā virzienā. “Tiklīdz tā pacēlās gaisā, tā pagriezās pa labi, bet vajadzēja griezties pa kreisi,” BBC sacīja Niraula.

Spriežot pēc notikumā uzņemtajiem materiāliem, lidmašīna pacēlās virs skrejceļa un pēc tam ietriecās zemē un aizdegās. Glābēji devušiem palīdzēs starp lidmašīnu atlūzām. Lielas lidmašīnas daļas bija pilnībā nomelnušas un pārogļojušās.

Pēc negadījuma uz notikuma vietu tika nosūtītas ugunsdzēsēju un ātrās palīdzības mašīnas. 17 no bojāgājušajiem bija nepālieši, viens bija Jemenas pilsonis, kurš strādāja par inženieri.

Policijas pārstāvis Dens Bahadurs Karki pastāstīja BBC, ka pilots guvis acu un pieres traumas, taču viņa dzīvībiai briesmas nedraud.

Nepāla tiek bieži kritizēta par lidojumu zemo drošības līmeni.

2023.gada janvārī vismaz 72 cilvēku gājuši bojā aviokompānijas Yeti Airlines lidmašīnu avāriju rezultātā, kas notikušas pilotu kļūdu dēļ.

1992.gadā visi 167 cilvēki, kas atradās Pakistan International Airlines lidmašīnā, gāja bojā, kad lidmašīna, tuvojoties Katmandu lidostai, avarēja.