Nosauktas 2030. un 2034.gada Ziemas olimpisko spēļu norises vietas

© pixabay.com

Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) trešdien par 2030.gada Ziemas olimpisko spēļu norises vietu apstiprināja Francijas Alpu reģionus , bet par 2034.gada Ziemas olimpisko spēļu rīkotāju apstiprināja ASV pilsētu Soltleiksitiju.

Francijas prezidents Emanuels Makrons palīdzēja prezentēt Francijas piedāvājumu SOK un apliecināja, ka nacionālā valdība, kas tiks izveidota pēc 2024.gada Vasaras spēlēm Parīzē, sniegs visas organizatoriskās garantijas.

SOK locekļi akceptēja viņa dotos solījumus un 2030.gada spēļu mājvietu apstiprināja, 84 locekļiem balsojot par, četriem - pret un septiņiem atturoties.

"Mēs vēlamies pateikties par jūsu uzticību," Makrons pēc olimpisko spēļu rīkošanas tiesību piešķiršanas teica īsā uzrunā. "Mēs ievērosim savas saistības."

Spēļu rīkotājvalstu valdībām ir jāparaksta oficiāli jāparaksta finanšu un drošības garantijas, kas ir būtiskas spēļu organizēšanai un vadīšanai.

SOK noteica termiņu līdz 1.oktobrim, līdz kuram nākamajam Francijas premjerministram ir jāparaksta dokuments, kas garantē galvenos nosacījumus 2030.gada spēlēm. Šomēnes ievēlētajai nacionālajai asamblejai šis dokuments ir jāratificē līdz 1.martam, sacīja SOK prezidents Tomass Bahs.

SOK pieprasītās garantijas Francijā pēdējo nedēļu laikā nav bijušas iespējamas, jo Makrons izsludināja ārkārtas parlamenta vēlēšanas, kas noslēdzās 7.jūlijā. Valdība pagaidām nav izveidota.

Francijas piedāvājums, kuram SOK novembrī deva priekšroku, bija vienīgais. Tas paredz sacensību rīkošanu vairākos slēpošanas kūrortos Francijas Alpos un ledus sporta norises vietas Nicā.

Pieci ar pusi gadi pirms paredzētās spēļu atklāšanas ceremonijas ir īsākais laiks, lai sagatavotos mūsdienu olimpiskajām spēlēm.

Francija iepriekš Ziemas olimpiskās spēles ir rīkojusi trīsreiz - pirmās spēles 1924.gadā Šamonī, 1968.gadā Grenoblē un 1992.gadā Albērvilā.

Soltleiksitijā tās būs otrās Ziemas olimpiskās spēles. Pirmās pilsētā notika 2002.gadā.