Zināms, kas noticis ar pamestu Krievijas oligarha superjahtu

© Pixabay.com

Jau vairāk nekā divus gadus Karību jūrā pamestajai superjahtai “Alfa Nero” ir jauns īpašnieks - 81 metru garais kuģis tika pārdots par 40 miljoniem dolāru, ziņo “Bloomberg”.

Pārdošana bija pēdējais mēģinājums pielikt punktu ilgstošajai sāgai ar “Alfa Nero” - oligarhs no Krievijas pameta savu luksusa jahtu Antigvā 2022. gada martā pēc tam, kad pret viņu bija vērstas ASV Valsts kases sankcijas. Toreiz tehnoloģiju miljardieris Ēriks Šmits mēģināja jahtu iegādāties izsolē, taču atteicās no šīs idejas, kad saskārās ar pārāk daudzām juridiskām neskaidrībām.

Tikmēr jahta atradās Falmutas ostā Antigvā, un par to rūpējās tā apkalpe - tas izmaksāja vairāk nekā 100 000 ASV dolārus mēnesī.

“Alfa Nero” jaunais īpašnieks par jahtu samaksāja tikai 40 miljonus ASV dolāru, kas ir daudz mazāk nekā 67,6 miljoni ASV dolāru, ko Šmits, bijušais Google izpilddirektors, piedāvāja pagājušajā gadā.

"Tā nav 40 miljonu vērta - tā ir daudz, daudz vairāk vērta," teica pircēja pārstāvis.

Jaunais īpašnieks ir eiropietis un, visticamāk, “Alfa Nero” tiks pārdota tālāk.

Antigvas un Barbudas vēstnieks ASV Ronalds Sanderss paziņoja, ka "jaunais “Alfa Nero” īpašnieks nav iekļauts nevienas valsts vai institūcijas sankciju sarakstā".

“Alfa Nero” ir viena no vairāk nekā desmit superjahtām, kas iestrēgušas ostās visā pasaulē pēc tam, kad 2022. gadā Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā izraisīja virkni ekonomisko sankciju pret Krievijas oligarhiem.

Krievijas miljardieris Andrejs Gurjevs sākotnēji iegādājās “Alfa Nero” 2014. gadā par 120 miljoniem dolāru, paziņoja ASV Valsts kase, taču Gurjevs pats to noliedza. Vēlāk viņa meita Jūlija Gurjeva-Motlokhova paziņoja par savām tiesībām uz jahtu, kas izraisīja juridisku strīdu.