Zinātnieki atraduši zudušo kontinentu, kas izveidojies pirms 60 miljoniem gadu

© Pixabay.com

Pētnieki atraduši pazudušo kontinentu, kas izveidojās pirms 60 miljoniem gadu, dziļi Ziemeļu Ledus okeāna dienvidu atzarā, vēsta “Dailymail”.

Zinātnieki no Lielbritānijas Derbijas universitātes nejauši atklāja 250 jūdžu garu zemes gabalu zem Deivisa jūras šauruma starp Kanādu un Grenlandi, pētot plātņu tektoniskās kustības šajā apgabalā.

"Jaunatklātais Deivisa šauruma bloks, kas atdalījās no kontinenta, tika izveidots ilgstošā sabrukšanas periodā starp Grenlandi un Ziemeļameriku," skaidro pētnieki.

Komanda uzskata, ka proto-mikrokontinents atdalījās no Grenlandes pēc tektoniskā lūzuma starp šo valsti un Kanādu, kas to sadalīja divās daļās aptuveni pirms 118 miljoniem gadu.

"Riftings un mikrokontinentu veidošanās ir absolūti normālas parādības - ar katru zemestrīci mēs, iespējams, nokļūstam tuvām pie nākamās mikrokontinentu atdalīšanas. Mūsu darba mērķis ir pietiekami labi izprast to veidošanos, lai prognozētu šo turpmāko evolūciju," sacīja doktors Džordans Fečens.

Zinātnieki koncentrējās uz to, kā veidojās garozas anomālija, radot tektonisko kustību rekonstrukciju, kas ilga aptuveni 30 miljonus gadu.

"Kartēšanas metodes ir ļāvušas izsekot, kā jūras dibena kustības ir mainījušās miljoniem gadu laikā, un identificēt izolētu relatīvi biezas kontinentālās garozas apgabalu, kas tika atdalīts no Grenlandes," teikts pētījumā.

Pētnieki cer, ka viņu atklājums palīdzēs saprast, kā visā pasaulē veidojas citi proto-mikrokontinenti.