Francijā aizturēts Krievijas pilsonis, kas plānojis "destabilizēt" Parīzes olimpiskās spēles

© unsplash.com

Francijas policija otrdien aizturēja Krievijas pilsoni, kurš tiek turēts aizdomās par "destabilizācijas" aktu plānošanu Parīzes olimpisko spēļu laikā, paziņoja prokurori.

1984. gadā dzimušais vīrietis ir paturēts apcietinājumā un pakļauts tiesas izmeklēšanai aizdomās par "pasākumu organizēšanu, kas novestu pie destabilizācijas olimpisko spēļu laikā", sacīja ziņu avots valsts prokuratūrā.

Saskaņā ar avota teikto, ir uzsākta izmeklēšana par "izlūkošanas datu nodošanu ārvalstij, lai izraisītu karadarbību Francijā". Avots piebilda, ka par šo noziegumu draud cietumsods līdz 30 gadiem.

Prokurori paziņoja, ka ir atrasti pierādījumi par šādiem plāniem, apmeklējot šī vīrieša mājokli "pēc Iekšlietu ministrijas pieprasījuma".

Viņi nesniedza sīkākas detaļas par šo sazvērestību, bet pateica, ka tā nav teroristiska pēc rakstura un ka lietai neseko specializētie pretterorisma prokurori.

Varas iestādes pirms olimpiskajām spēlēm ir veikušas izmeklēšanu pret vairāk nekā miljonu cilvēku, tostarp sportistiem, treneriem, žurnālistiem, brīvprātīgajiem, apsardzes darbiniekiem un pat vietējiem iedzīvotājiem netālu no spēļu pasākumu vietām, otrdien nedēļas izdevumam "Paris Match" paziņoja iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.

4360 no šiem cilvēkiem tika liegta pieeja olimpiskajām spēlēm. 880 izpelnījās šo liegumu sakarā ar aizdomām par ārvalstu iejaukšanos.

Pēdējos mēnešos Francijā ir sarīkotas vairākas publiskas akcijas, kas radījušas aizdomas, ka ārvalstu aktori mēģina ietekmēt Francijas sabiedrisko domu vai veicināt šķelšanos, sevišķi jautājumos par Krievijas iebrukumu Ukrainā vai Izraēlas militāro kampaņu Gazas joslā.

Jūnijā pie Eifeļa torņa tika atstāti zārki ar uzrakstu "Francijas karavīri Ukrainā". Maijā pie Parīzes galvenā holokausta memoriāla tika piestiprināti sarkanu plaukstu atveidojumi.

Oktobrī drīz pēc "Hamās" uzbrukuma Izraēlai ēkas Parīzes reģionā tika iezīmētas ar Dāvida zvaigznēm. Vēlāk tika aizturēti divi Moldovas pilsoņi, kurus turēja aizdomās par sadarbību ar Krievijas Federālo drošības dienestu (FSB).

Svarīgākais