Lēmums pārcelt ES ārlietu ministru sanāksmi no Budapeštas uz Briseli nav boikots, norāda Borels

© depositphotos.com

Lēmums pārcelt Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministru tā dēvēto Gimnihas sanāksmi no Budapeštas uz Briseli nav uzskatāms par ES prezidējošās valsts Ungārijas boikotu, norādījis ES ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels.

"Es noraidu vārdu "boikots". Sanāksme notiks, un tajā piedalīsies Ungārija," Borela teikto žurnālistiem citē ziņu vietne "Euractiv".

Viņš sanāksmes vietas maiņu nosaucis par "simbolisku pasākumu".

Vācijas ziņu aģentūra DPA un vairāki citi mediji Borela lēmumu mainīt sanāksmes vietu nodēvējuši par boikotu.

Jau vēstīts, ka Borels pirmdien pēc ES ārlietu ministru sanāksmes Briselē žurnālistiem pavēstīja, ka ES ārlietu ministru neformālā Gimnihas sanāksme, kuru reizi pusgadā rīko prezidējošā valsts, šoreiz notiks Briselē, nevis Budapeštā. Šāds lēmums pieņemts, reaģējot uz Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna patvaļīgo tā dēvēto miera misiju, kuras laikā viņš tikās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu un Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu, apgalvojot, ka tādējādi vēloties veicināt kara Ukrainā izbeigšanu.

Gimnihas sanāksmju laikā netiek pieņemti saistoši lēmumi, bet tās ministriem dod iespēju pārrunāt aktuālos jautājumus neformālā gaisotnē. Savu nosaukumu Gimnihas sanāksmes ieguvušas no Gimnihas pils Vācijas Ziemeļreinas-Vestfālenes federālajā zemē, kur 1974.gadā notika pirmā šāda tikšanās.

Svarīgākais