"Hamās" ar sāncenšiem paraksta vienošanos par "nacionālo vienotību"

© unsplash.com

Palestīniešu radikālā kustība "Hamās" otrdien Pekinā pavēstīja, ka parakstījusi vienošanos ar citām palestīniešu organizācijām, arī sāncenšiem "Fatah", par darbu "nacionālās vienotības" labā.

Ķīna dokumentu raksturoja kā vienošanos par kopīgu Gazas joslas pārvaldīšanu, kad būs beidzies patlabanējais karš.

Palestīniešu organizāciju pārstāvji vienojušies izveidot "nacionālā izlīguma pagaidu valdību", kas pārvaldītu Gazas joslu pēc kara, pavēstīja Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji.

Pekinā viņš uzņēma "Hamās" vadības pārstāvi Musu Abu Marzuku, "Fatah" sūtni Mahmudu al Aloulu un 12 citu palestīniešu organizāciju pārstāvjus.

"Šodien mēs parakstām vienošanos par nacionālo vienotību, un mēs sakām, ka ceļš šī procesa pabeigšanai ir nacionālā vienotība. Mēs esam apņēmušies panākt nacionālo vienotību un aicinām uz to," pēc tikšanās ar Vanu un citiem sarunu dalībniekiem sacīja Abu Marzuks.

Domājams, nedz Izraēla, nedz ASV neakceptēs nekādus pēckara plānus, kas ietvertu "Hamās", ko Vašingtona uzskata par teroristu organizāciju.

Lai gan nav skaidrs, vai nule noslēgtā vienošanās būs stabila, tā liecina, ka vienīgā pasaules lielvara, kas var panākt palestīniešu konkurējošo grupējumu tuvināšanos, ir Ķīna.

Otrdien Pekinā noslēdzoties sanāksmei, Vans sacīja, ka abas organizācijas apņēmušās panākt "izlīgumu".

"Visnozīmīgākais notikums ir vienošanās par nacionālā izlīguma pagaidu valdības izveidi pēckara Gazas pārvaldībai," sacīja Vans pēc tam, kad grupējumi Ķīnas galvaspilsētā bija parakstījuši "Pekinas deklarāciju".

"Izlīgums ir palestīniešu frakciju iekšējs jautājums, bet tajā pašā laikā to nevar panākt bez starptautiskās sabiedrības atbalsta," norādīja Vans.

Svarīgākais