Medijs: Skandāls “Nestlē” - “dabiskā minerālūdens” vietā pārdots veselībai bīstams ūdens

© Pixabay.com

Uzņēmums “Nestlé” nokļuvis skandāla centrā - vairāk nekā desmit gadus korporācija filtrējusi toksisku ūdeni un pārdevusi to kā “dabisko minerālūdeni”, raksta Francijas izdevums “Mediapart”.

Šveices lielākā starptautiskā korporācija “Nestlé” nokļuvusi skandāla centrā - saskaņā ar jauniem datiem pārtikas gigants vairāk nekā 15 gadus filtrējis toksisku ūdeni no bīstamiem avotiem, kas satur fekālijas, baktērijas un pesticīdus, un pēc tam pārdevis to kā "dabisku minerālūdeni", ziņo franču izdevums “Mediapart”, kas veica izmeklēšanu.

Žurnālisti apgalvo, ka krāpnieciskā shēma radusies Francijā vēl deviņdesmitajos gados. Patērētāji izdeva naudu par ūdeni pudelēs, uzskatot, ka tas ir tīrs un veselīgs, taču patiesībā viņu glāzes bija piepildītas ar filtrētu šķidrumu no piesārņotiem avotiem.

Pēc Mediapart datiem, kopējais “Nestlé” krāpšanas apjoms pēdējo 15 gadu laikā ir vismaz 3 miljardi eiro. Piesārņotāji, kas atrodami ūdenī, ietver baktērijas un pesticīdu pēdas, kas ir bīstami cilvēkiem. Starptautiskā patērētāju tiesību aizsardzības organizācija “Foodwatch” šā gada februārī iesniedza prasību pret “Nestlé”.

Pēc “Foodwatch” Francijas filiāles vadītājas Ingrīdas Kraglas teiktā, ja jaunā informācija apstiprināsies, tā būs "pārtikas giganta gadu desmitiem ilgās sistemātiskās krāpšanas rezultāts".

“"Nestlé” nav augstāks par likumu," sacīja Kragla, "varas iestādēm jārīkojas ātri un jāveic tiesas izmeklēšana." Saskaņā ar ES tiesību aktiem, dabīgajam minerālūdenim ir jānāk no pazemes avotiem bez ķīmiska vai bioloģiskā piesārņojuma pēdām. Tā ražošanā ir atļauti tikai daži bagātināšanas procesi, bet ne tādas radikālas attīrīšanas metodes kā “Nestlé” izmantotās. Šķiet, ka daudzu miljardu dolāru korporācija peļņas nolūkos ir tieši pārkāpusi drošības standartus, apdraudot miljoniem savu produktu klientu veselību visā pasaulē.

Tagad “Nestlé” saskaras ar skaļu tiesvedību un lieliem naudas sodiem, kas varētu iedragāt tās reputāciju.

Svarīgākais