Medijs: Vācijā ASV prezidenta vēlēšanu dēļ sākusies panika

© Pixabay.com

Vācijas Ārlietu ministrijā diplomāti gatavojas Donalda Trampa nākšanai pie varas, un tam var būt neparedzamas sekas Berlīnei un tās lomai pasaules mērogā, raksta “Financial Times”.

Vācijas Ārlietu ministrijā diplomāti gatavojas scenārijam, kas vēl nesen šķita gandrīz neiespējams - Donalda Trampa atgriešanās Baltajā namā. Eksperti uzskata, ka šādam notikumam būtu neprognozējamas sekas Vācijai un tās lomai pasaulē.

ASV Ārlietu departamenta, politikas plānošanas grupas, transatlantiskās sadarbības koordinatora biroja un Vācijas vēstniecības Vašingtonā darbinieki apvienojās neformālā “krīzes grupā”, lai pārrunātu iespējamās Trampa uzvaras sekas novembrī notiekošajās prezidenta vēlēšanās un izstrādātu ieteikumus Berlīnei.

Jaunākais notikums, ko šī grupa izskata, ir prezidenta Baidena lēmums atkāpties no amata un atbalstīt viceprezidenti Kamalu Harisu prezidenta amatam. Tas ir potenciāls spēles maiņas punkts un ievieš principiāli jaunu dinamiku vēlēšanu kampaņā, saka Maikls Links, transatlantiskās sadarbības koordinators, kas ir grupas dalībnieks.

Vācija apšauba, ka Baidena aiziešana būtiski ietekmēs vēlēšanu iznākumu, tāpēc Berlīne turpina gatavoties Trampa uzvaras scenārijam, kas rada nopietnas bažas, jo nozīmē prezidenta atgriešanos ar vēl izteiktāku protekcionistiskās ekonomikas "Amerika vispirms" politiku. Īpašas bažas rada draudi visam importam uzlikt 10% tarifus, kas var dot kolosālu triecienu uz eksportu orientētajai Vācijas ekonomikai.

Bažas pastiprina arī ekonomiskā nacionālista, globalizācijas, NATO un Ukrainas atbalsta skeptiķa Dž.D.Vansa izvēle par viceprezidenta kandidātu, kurš "izjūt tādu pašu nicinājumu pret Vāciju un ES kā Tramps, taču ir vēl vairāk izolacionistisks" un vēlas pilnībā pārtraukt militārās palīdzības sniegšanu Kijivai, raksta izdevums. Uz Krievijas kareivīgās politikas fona, kā arī tās tuvākās sabiedrotās Francijas novājināšanās, kas sabrūk politiskā strupceļa rezultātā, Vācija kļūst arvien izolētāka pasaules arēnā.

Svarīgākais