Berlīnē notiesā Krievijas pilsoni par mēģinājumu aizdedzināt kāda medija darbinieku mītni

© pixabay.com

Berlīnes federālās zemes tiesa pirmdien piesprieda piecu gadu un četru mēnešu cietumsodu Krievijas pilsonim Dmitrijam Bagrašam, atzīstot viņu par vainīgu mēģinājumā aizdedzināt māju, kurā mitinās Krievijas propagandas rupora "RIA Novosti" darbinieki.

Līdz ar mēģinājumu aizdedzināt ēku Berlīnes rietumos, kur dzīvo "RIA Novosti" darbinieki, prokuratūra Bagrašu apsūdzēja arī par krāpšanu valsts finansiālās palīdzības saņemšanā mazajiem uzņēmumiem Covid-19 pandēmijas laikā, kā arī par nelikumīgu pieslēgšanos pilsētas elektrības un gāzes tīkliem.

Tiesas priekšsēdētājs Tomass Gross norādīja, ka piekrīt apsūdzētā politiskajiem uzskatiem par situāciju Krievijā, un pat atgādināja, ka 2022. gada 2. martā, nedēļu pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā, viņš pats tiesas sēdē izsludināja klusuma brīdi, pieminot agresoru noslepkavotos ukraiņus.

Tomēr tiesas process par dzīvojamās ēkas dedzināšanas mēģinājumu Berlīnē ir kriminālprocess, nevis politisks process, uzsvēra tiesnesis.

Tiesa konstatēja, ka 2022. gada 24. aprīļa naktī Bagrašs pie "RIA Novosti" darbinieku mājas Berlīnē novietoja pašizgatavotu aizdedzināšanas ierīci, kas tika atklāta tikai pēc divām nedēļām, 2022. gada 6. maijā.

Todien nezināma persona uz "RIA Novosti" ēku meta pudeli un izsita logu. Reaģējot uz notikušo, kaimiņi izsauca policiju. Patruļa pārbaudīja māju un atrada kanniņu ar vadiem, kas izskatījās pēc improvizētas aizdedzināšanas ierīces, taču nezināmu iemeslu dēļ nav nostrādājusi.

Sešus mēnešus vēlāk, 2022. gada decembra vidū, Dmitrijs Bagrašs tika aizturēts aizdomās par ļaunprātīgas dedzināšanas mēģinājumu.

Apsūdzētais bija labi pazīstams to cilvēku vidū, kuri sevi identificē kā Krievijas opozīcijas atbalstītājus Berlīnē. Viņš bija iniciators vairākām skaļām ielu akcijām, kurās tika kritizētas Krievijas varas iestādes un diktators Vladimirs Putins personīgi. Viņš rīkoja fotoizstādes tieši pie Krievijas vēstniecības Berlīnē, kā arī organizēja protesta nometni pie Brandenburgas vārtiem un pie Vācijas kanclera biroja.

Svarīgākais