Ķīnas centrālā banka negaidīti samazina procentu likmi

© Unsplash

Ķīnas centrālā banka pirmdien negaidīti samazināja procentu likmi, cenšoties atdzīvināt nekustamo īpašumu sektoru, kamēr valdošā Komunistiskā partija publiskoja detalizētāku informāciju par augstākā līmeņa sanāksmi, kurā galvenā uzmanība tika pievērsta ekonomikas atdzīvināšanas pasākumiem.

Ķīnas centrālā banka piecu gadu aizdevumu likmi, kas tiek izmantota hipotekāro aizdevumu likmju noteikšanai, samazināja par desmit bāzes punktiem līdz 3,85%. 2019.gadā ieviestā likme līdz 3,95% no 4,2% tika samazināta šogad februārī.

Arī viena gada aizdevumu likmi, kas kalpo kā atsauce korporatīvajiem aizdevumiem, banka samazināja par desmit bāzes punktiem līdz 3,35%.

Komunistiskās partijas plēnuma, kas notika pagājušajā nedēļā, kopsavilkumā iekļauti ambiciozi mērķi, lai sasniegtu valsts līdera Sji Dzjiņpina solīto, ka līdz 2035. gadam Ķīna "visos aspektos būs augsta standarta sociālistu tirgus ekonomika.

50 lappušu garajā dokumentā, kas publicēts angļu valodā, partija sola uzlabot sociālo labklājību, piemēram, palielinot pensijas, uzlabot nodokļu sistēmu un aizsargāt privātīpašuma tiesības. No lauku reģioniem iebraukušajiem vajadzētu nodrošināt tādu pašu pieeju publiskajiem pakalpojumiem, kāda ir ilgstoši pilsētās dzīvojošajiem.

Pasaules otrajai lielākajai ekonomikai pēc koronavīrusa pandēmijas ir grūtības atgūt ekonomikas izaugsmes sparu. Vislielākos šķēršļus rada nekustamā īpašuma tirgus lejupslīde. Iepriekšējā ceturksnī Ķīnas ekonomikas izaugsmes temps saruka līdz 4,7%, taču pirmajā pusgadā kopumā noturējās valdības noteiktajā mērķrādītājā, kas ir 5% iekšzemes kopprodukta pieaugums.

Svarīgākais