Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Pasaulē

Lielbritānijā salaulāti princis Viljams un Keita Midltone

© Scanpix

Londonas Vestminsteras abatijā piektdien tika salaulāti Lielbritānijas princis Viljams un viņa līgava Ketrīna Midltone, kuru kāzas tiek uzskatītas par vienu no krāšņākajiem šāgada notikumiem ne tikai Lielbritānijā, bet visā pasaulē.

Laulību ceremonija Vestminsteras abatijā sākās pulksten 11 pēc vietējā laika (pulksten 13 pēc Latvijas laika) un to vadīja Vestminsteras prāvests. Kenterberijas arhibīskaps un Anglikāņu baznīcas garīgais līderis Rovans Viljamss jauno pāri salaulāja.

Tūkstoti gadus vecajā baznīcā Londonas centrā savas kāzas svinēja Lielbritānijas karaliene Elizabete II, šeit arī tiek kronēti Lielbritānijas karaļi un karalienes un šeit notika Viljama mātes princeses Diānas bēru ceremonija.

Pirmie no 1900 lūgtajiem visiem vēsturiskajā baznīcā ieradās jau no pulksten 8.15 (10.15 pēc Latvijas laika), līgavainis ieradās četrdesmit piecas minūtes pirms laulību ceremonijas sākuma, Viljama vecmāmiņa karaliene Elizabete II piecpadsmit minūtes pirms sākuma, bet līgava, kas nakti pirms kāzām pavadīja viesnīcā "Goring" netālu no Bekingemas pils, kopā ar savu tēvu Maiklu baznīcā ieradās pavisam īsi pirms ceremonijas sākuma.

Plānots, ka ceremonija ilgs stundu un piecpadsmit minūtes. Pēc tas jaunlaulātie dosies uz Bekingemas pili. Piecas karietes, kurās sēdēs arī britu karaliskā ģimene un Midltonu ģimene, dosies gar parlamenta ēku un valdības namu Dauningstrītā.

Pulksten 13.25 (15.25 pēc Latvijas laika) Viljams un Keita iznāks uz pils balkona un pūļa priekšā sniegs viens otram skūpstu nu jau kā precēts pāris.

Pēc tam apmēram 650 viesi pulcēsies uz pieņemšanu par godu jaunajam pārim, bet apmēram 300 viesi ir lūgti uz svinīgajām vakariņām, pēc kurām būs dejas līdz rītam.

Viesu vidū ir apmēram 40 pasaules karalisko ģimeņu pārstāvji, sporta un mūzikas zvaigznes, piemēram, futbolists Deivids Bekhems un mūziķis Eltons Džons, kā arī miesnieks, pastnieks un krodziņa īpašnieks no Midltones dzimtā ciema Baklberijas.

Cilvēktiesību aizstāvji ir protestējuši pret Saūda Arābijas, Kataras, Omānas un Svazilendas monarhu ielūgšanu, nosodot britu karalisko ģimeni par tolerances izrādīšanu pret šajās valstīs notiekošajiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Uz kāzām nav aicināti divi pašreizējā premjerministra Deivida Kamerona priekšteči Tonijs Blērs un Gordons Brauns. Veselības problēmu dēļ neieradīsies par dzelzs lēdiju dēvētā bijusī Lielbritānijas premjerministre Mārgareta Tečere, bet ir gaidāms viņas pēctecis premjera amatā Džons Meidžors.

Par to, kas būs karalisko kāzu galdā, ir maz ziņu. Zināms, ka slavenās konditores Fionas Keirinas veidotā augļu torte būs dekorēta ar 16 ziediem, kuru vidū būs arī roze (laime), lilija (labsirdība) un efeja (laulība). Bez kāzu tortes tiks pasniegta arī prinča Viljama iecienītā šokolādes kūka un tradicionāli britu cepumi pie tējas.

Paredzams, ka Keita solīs "mīlēt, atbalstīt, godāt un sargāt" savu vīru, tomēr tāpat kā prinča Viljama māte Diāna nesolīs būt paklausīga savam vīram, kā to darījušas iepriekšējās karaliskās līgavas.

Par drošību Londonas centrā gādās vairāk nekā 5000 policistu. Lai gan britu drošības spēki noliedz, ka ir veiktas īpaši pretizlūkošanas pasākumi, Lielbritānijas terorisma draudu līmenis visu gadu tiek saglabāts kā augsts, kas nozīmē, ka uzbrukuma draudi ir ļoti iespējami. Vairākas ekstrēmistu grupas ir solījušas karaliskās kāzas izbojāt.

Viljams, kurš pašlaik dien Karaliskajos gaisa spēkos kā helikoptera pilots, ar Keitu iepazinās 2001.gadā Sentendrjūsa Universitātē Skotijā, kur abi īrēja dzīvokli kopā ar vēl diviem studentiem.

2007.gadā viņi pašķīrās, jo pārim nācās pārciest pārāk lielu spiedienu, it īpaši tāpēc, ka Viljama militārie pienākumi neļāva jauniešiem būt kopā pietiekami bieži, turklāt paparaci izrādīja pārmērīgu interesi par vienatnē Londonā dzīvojošo Keitu, gaidot, kad Viljams beidzot viņu bildinās. Tomēr drīz viņi attiecības atjaunoja.

Viljams iepriekš izteicās, ka nevēlas precēties, pirms nebūs sasniedzis 28 gadu vecumu. Jūnijā Viljamam palika 28 gadi, bet viņa līgavai kāzu dienā ir 29 gadi.

Pēc kāzām pāris dzīvos Ziemeļvelsā un princis varēs turpināt dienestu Karaliskajos gaisa spēkos.

Vienām no skaistākajām gadsimta kāzām līdzi var sekot arī Latvijas iedzīvotāji, jo tiešraidē no Londonas tās pārraida gan Latvijas Televīzija, gan TV3, gan LNT.