Kas par skaitli! Japānā sasniegts jauns tūristu skaita rekords

Japānu pirmajā pusgadā apmeklēja 17,78 miljoni tūristu, kas ir jauns rekords un par miljonu tūristu pārspēj pirmspandēmijas rādītāju, piektdien paziņoja Japānas nacionālā tūrisma organizācija.

Vājais jenas kurss piesaista interesentus Japānai, kur tūristi tērē, gan pērkot tradicionālos tērpus kimono, gan nažus, gan ieturot izsmalcinātas maltītes.

2019.gadā, kad tūrisma nozari nebija skāruši Covid-19 izplatības dēļ noteiktie ierobežojumi, janvārī-jūnijā Japānu apmeklēja 16,63 miljoni tūristu, kas tolaik bija rekords, raisot bažas par pārmērīgiem pūļiem tādās tūristu iecienītās vietās kā Kioto un Fudzi kalns.

Japānas premjerministrs Fumio Kisida valdības sēdē mudināja vairot tūristu interesi par Japānas lauku reģioniem, vienlaikus cīnoties pret pārmērīgām tūristu masām.

Gaidāms, ka šogad Japānu apmeklēs 35 miljoni ārvalstu tūristu, valsts ekonomikā ieplūdinot astoņus triljonus jenu (57 miljardi eiro).

Pērn pēc stingro pandēmijas laika robežšķērsošanas ierobežojumu atcelšanas Japānā ieradās 25 miljoni tūristu.

Japāna plāno līdz 2030.gadam tūristu skaitu palielināt līdz 60 miljoniem tūristu gadā, tādējādi divkāršojot 2019.gada rekordu, kad valsti apmeklēja 31,88 miljoni tūristu.

Taču jau tagad daļa Japānas iedzīvotāju sūdzas par tūristu radīto nekārtību un pieņemto uzvedības normu un etiķetes pārkāpumiem.

Pilsētā pie Fudzi kalna maijā pie lielveikala, kur daudzi fotografējas ar skatu uz kalnu, tika izvietotas barjeras, lai novērstu pulcēšanos, savukārt vulkāna iecienītākajā pārgājienu takā tika ieviesta ieejas maksa 2000 jenu (11,7 eiro) apmērā, kā arī ir iespēja ziedot.

Tradīcijām bagātajā Kioto tūristi aizskāra vietējās geišas, tādēļ tagad atsevišķās privātās sānu ieliņās tūristiem ir aizliegts uzturēties.

Japānas rietumos esošās Himedži mērs pieļāva, ka tūristiem par Pasaules mantojumā iekļautās pils apmeklējumu varētu prasīt četrreiz lielāku ieejas maksu nekā vietējiem.

Pirmajā pusgadā Japānu visvairāk apmeklēja dienvidkorejieši - 4,4 miljoni -, kam sekoja tūristi no Ķīnas, kuru skaits gada salīdzinājumā pieckāršojies līdz trim miljoniem. Tālāk lielākās tūristu grupas veidoja no Taivānas un ASV atbraukušie.

Kisidas valdība piektdien prezentēja plānu, mudinot būvēt luksusa viesnīcas nacionālajos parkos. Tādu Japānā ir 35.

Premjerministrs uzdeva ministriem meklēt ārkārtas risinājumus lidmašīnu degvielas deficītam, ko daļēji izraisījis tūristu radītais pieprasījums un kas liedz lidsabiedrībām palielināt reisu skaitu.

Svarīgākais