Lietuvas sabiedriskās ēdināšanas vietās ēdienu pasniegs tikai daudzkārt lietojamos traukos

© pixabay.com

Lietuvas Seims ceturtdien pieņēma tiesību aktu grozījumus, kas no nākamā gada maija aizliedz vienreizlietojamo plastmasas trauku bezmaksas izsniegšanu sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, publiskos pasākumos un pludmalēs.

Šādus traukus drīkstēs izsniegt tikai tad, ja klients iemaksās depozītu.

Grozījumus likumos par iepakojumu un izlietotā iepakojuma apsaimniekošanu, vides aizsardzību un Administratīvo pārkāpumu kodeksā atbalstīja 94 deputāti, divi bija pret un 18 atturējās.

No nākamā gada maija sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi bez maksas drīkstēs izsniegt bezmaksas vienreizlietojamos traukus no citiem materiāliem, piemēram, papīra vai koka. Tomēr klientiem, kas ēd uz vietas un to vēlas, būs obligāti jānodrošina daudzkārt lietojamie trauki.

Paredzēts arī, ka sabiedriskās ēdināšanas iestāžu klienti varēs ierasties ar saviem traukiem, ja tie atbilst higiēnas noteikumiem.

Paredzēts, ka sods uzņēmumiem, kas neievēros aizliegumu, būs no 1000 līdz 3000 eiro. Par atkārtotu pārkāpumu sods būs no 3000 līdz 5000 eiro, un atbildība tiks piemērota arī uzņēmuma vadītājiem. Sods fiziskām personām, kas sniedz ēdināšanas pakalpojumus un neievēro aizliegumu, būs no 30 līdz 60 eiro, bet šādu uzņēmumu vadītājiem - no 100 līdz 200 eiro.

Svarīgākais