Zinātnieki sekmīgi izmēģinājuši zāles pret novecošanos - peļu mūžs palielinājās par 25%

© Unsplash

Jauns medikaments ir pagarinājis peļu dzīves ilgumu par gandrīz 25 procentiem un zinātnieki cer, ka tam varētu būt tāda pati ietekme uz cilvēkiem.

Apstrādātās peles laboratorijā iemantoja iesauku „vecmāmiņas supermodeles” jo izskatījās tikpat veselīgas, kā par mēnesi jaunākas sugasmāsas.

Kā raksta „The Sun”, peles dzīvoja veselīgāku dzīvi ilgāk un retāk saslima ar vēzi nekā viņu vienaudzes, kas nebija pakļautas ārstēšanai.

Zinātnieki no Londonas Imperiālās koledžas atklāja, ka proteīna, ko sauc par interleikīnu 11 (IL-11), izslēgšana palielina peļu veselīga mūža ilgumu. Arī cilvēkiem šī proteīna līmenis palielinās līdz ar vecumu un tas veicina augstāku iekaisuma līmeni organismā.

Pētnieki uzskata, ka tieši tas pārslēdz vairākus bioloģiskos slēdžus, kas kontrolē novecošanās tempu. Peles, kuras tika atbrīvotas no IL-11, dzīvoja vidēji 155 nedēļas, salīdzinot ar 120 nedēļām dabā.

Pētījuma līdzautors profesors Stjuarts Kuks teica: "Šie atklājumi ir ļoti aizraujoši. Ārstētajām pelēm bija mazāk vēža gadījumu, un tām nebija parasto novecošanās un trausluma pazīmju, taču mēs arī novērojām muskuļu izsīkuma samazināšanos un muskuļu spēka uzlabošanos. Citiem vārdiem sakot, vecās peles, kas saņēma anti-IL-11, bija veselīgākas."

"Anti-IL-11 procedūra pašlaik tiek veikta cilvēku klīniskajos pētījumos citu slimību gadījumos, kas potenciāli sniedz iespējas pētīt tās ietekmi uz novecojošiem cilvēkiem nākotnē."

Svarīgākais