Magnētiskā rezonanse uz popularitātes viļņa. To izmanto pat veseli cilvēki, arī slavenības

© Pixabay.com

Atšķirībā no vairuma izmeklējumu, magnētiskā rezonanse izmanto magnētiskos laukus, nevis starojumu, lai iegūtu detalizētus ķermeņa iekšējo struktūru attēlus.

Ko jūs teiktu, ja tas būtu veids, kā ieskatīties savā ķermenī un pamanīt agrīnas vēža un citu dzīvībai bīstamu slimību pazīmes, pirms tās kļūst dzīvībai bīstamas? Ar stāstu dalās "euronews.com".

Jauns uzņēmums ir sācis piedāvāt augsto tehnoloģiju skenējumus veseliem cilvēkiem, kuri vēlas uzzināt vairāk par savu labsajūtu. Šīs visa ķermeņa magnētiskās skenēšanas nav lētas - jaundibinātie uzņēmumi, piemēram, “Prenuvo” Amerikā, prasa no 917 līdz 2294 eiro par dažādām skenēšanas iespējām, un nevienu no tām pašlaik nav iespējams segt ar veselības apdrošināšanu.

Atbalstītāji saka, ka patērētāju vadīta medicīniskā pārbaude ir nākamais loģiskais solis profilaktiskajā medicīnā.

Nozare ir saņēmusi lielu publicitāti no slavenībām un ietekmētājiem, piemēram, Kima Kardašjana, kura pagājušajā gadā atklāti dalījās ar savu “Prenuvo” skenēšanu.

Taču daudzi medicīnas eksperti saka, ka uzņēmumi pārdod dārgas, nepārbaudītas tehnoloģijas, kas var radīt papildu bažas un nevajadzīgu ārstēšanu, vienlaikus palielinot izmaksas veselības sistēmai.

Magnētiskā rezonanse ir medicīniskās skenēšanas veids, kas izmanto magnētiskos laukus, lai iegūtu detalizētus orgānu, kaulu un citu ķermeņa iekšējo struktūru attēlus. Atšķirībā no daudziem citiem skenēšanas veidiem, tā neizmanto starojumu.

Ārsti nozīmē šo izmeklējumu, lai palīdzētu diagnosticēt vēzi, smadzeņu traumas, bojātus asinsvadus un citus veselības stāvokļus. Visa ķermeņa skenēšana var ilgt stundu vai ilgāk, pacientiem guļot nekustīgi cilindriskā mēģenē.

Regulāru visa ķermeņa skenēšanu mediķi iesaka tikai noteiktām augsta riska grupām, piemēram, cilvēkiem, kuriem ir paaugstināts ģenētiskais vēža risks.

"Magnētiskā rezonanse ir lieliski piemērota tam, kam to parasti izmanto," sacīja Dr. Ernests Hoks, Teksasas universitātes MD Andersona vēža centra viceprezidents.

"Bet tagad jūs tos daudz agrāk pārceļat uz vidēja riska grupu, un šeit jūs varat saskarties ar šiem jautājumiem, uz kuriem nav atbilžu.”

Daudzi radiologi saka, ka iespēja atrast nopietnu problēmu, piemēram, vēža audzēju vai smadzeņu aneirismu, cilvēkam bez simptomiem ir ļoti zema. Tā vietā skenēšana, visticamāk, iezīmēs izaugumus, kas parasti ir nekaitīgi. Lai pilnībā izslēgtu problēmu, var būt nepieciešamas papildu pārbaudes, tikšanās un pat operācijas.

"Tas pacientam radīs lielāku psiholoģisko stresu vai traumu, tostarp papildu izmaksas par pārbaudēm un procedūrām, kurām var būt risks,” atzīmē doktors.

Eksperti arī uztraucas, ka cilvēki, kuriem tiek veikta magnētiskā skenēšana, var sākt izlaist citus ikdienas izmeklējumus, piemēram, mammogrammas.

"Jūs esat izgājis cauri skenēšanai, un tajā nekas netika atrasts, tāpēc jūs sakāt - jā, man nav jādara citas ikdienas darbības, ko iesaka mans ārsts un kuras, kā pierādīts, pagarina dzīvi," sacīja Hoks.

Arī Amerikas Radioloģijas koledža neiesaka veikt magnētiskās rezonanses skrīningu cilvēkiem bez simptomiem, norādot, ka nav "dokumentētu pierādījumu", ka šī metode ir "rentabla vai efektīva dzīves pagarināšanā".