Izbeigta viena no četrām Trampa krimināllietām

© pixabay.com

Floridas apgabala tiesnese Eilīna Kanona 15. jūlijā lika izbeigt federālo lietu pret bijušo ASV prezidentu Donaldu Trampu par slepenu dokumentu nepareizu glabāšanu, kas ir viens no četriem pret viņu vērstajiem kriminālprocesiem, raksta pravda.com.ua, atsaucoties uz "Reuter".

Kanona, kuru savulaik bija iecēlis pats Tramps, nolēma izbeigt lietu pret eksprezidentu, pamatojot to ar ASV Tieslietu departamenta īpašā padomnieka Džeka Smita, iespējams, nelikumīgu iecelšanu amatā. Viņš šajā lietā ir prokurors.
Trampa advokāti iepriekš izklāstīja savu nostāju par nelikumīgo prokurora iecelšanu. Viņi apgalvoja, ka īpašā padomnieka Smita birojs ir pārkāpis ASV konstitūciju, jo tas bija jāapstiprina Kongresam. Paredzams, ka Kanonas lēmums tiks pārsūdzēts.
Citās līdzīgās lietās tiesas ir atkārtoti apstiprinājušas ASV Tieslietu departamenta pilnvaras iecelt īpašus prokurorus politiski jutīgu izmeklēšanu veikšanai.
Tiesnese slepeno dokumentu lietā Trampam labvēlīgus lēmumus pieņēmusi jau iepriekš.
Cita starpā viņa uz nenoteiktu laiku novilcināja lietas izskatīšanu, kurai bija jāsākas 2024. gada maijā.
Aģentūra LETA ziņo:

"Šķiet, ka izpildvaras pieaugošā paļāvība uz regulējošo īpašo prokuroru iecelšanu pēdējā laikā radusies, sekojot shēmai ar nelielu tiesu kontroli," norādīja tiesnese.

Džeks Smits 2022.gada novembrī tika iecelts par īpašo neatkarīgo prokuroru, lai izmeklētu federālās lietas pret Trampu.

Viņa pārraudzībā ir arī 2021.gada 6.janvāra Kapitolija nekārtību lieta.

Tomēr, kā norāda telekanāls CNN, atsaucoties uz tiesību ekspertiem, lieta par nelikumīgu slepeno dokumentu glabāšanu tika uzskatīta par "pārliecinošāko" no visām pret Trampu ierosinātajām lietām.

2022.gada augustā Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģenti Floridā Trampa īpašumā "Mar-a-Lago" konfiscēja 11 kastes ar slepeniem dokumentiem, ko viņam pēc prezidentūras beigām vajadzēja nodot Nacionālajam arhīvam, taču viņš to nebija izdarījis.

Apsūdzības rakstā bija teikts, ka dokumentu kastes tika glabātas bez pienācīgas drošības, turklāt dažus no dokumentiem Tramps pats bija parādījis žurnālistam vienā no savām intervijām.

Tramps neatzina savu vainu un apgalvoja, ka viņu vajā politisku iemeslu dēļ.

Tiesas prāvai šajā lietā bija jāsākas 20.maijā, taču maija sākumā tiesnese Ailīna Kanona - viņu šajā amatā iecēla pats Tramps - pārcēla lietas izskatīšanu uz nenoteiktu laiku.

Tiesnese Kanona, iepriekš izskatot lietu par slepenajiem dokumentiem, pieņēma daudzus lēmumus par pušu lūgumiem un biežāk piekrita Trampa aizstāvībai.

Svarīgākais