Zviedrijas karalis pensijā vēl nedosies

Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs, kuram šīs nedēļas nogalē apritēs 65 gadi, paziņojis, ka negrasās izmantot Zviedrijas likumdošanas sniegto iespēju pensionēties. Pēc tam, kad pērn nāca klajā skandaloza grāmata, kurā bija aprakstīta karaļa aizraušanās ar alkoholu un sievietēm, socioloģiskās aptaujas liecināja – lielākā daļa zviedru uzskata, ka monarhijai un valstij būtu labāk, ja Kārlis XVI Gustavs atteiktos no troņa par labu kroņprincesei Viktorijai.

"Monarham ir jāturpina pildīt savi pienākumi, kamēr viņš vien ir pie skaidra saprāta," intervijā ziņu aģentūrai TT sacījis Zviedrijas karalis, kuram 30. aprīlī apritēs 65 gadi. Viņš arī piebildis, ka nespējot sevi iedomāties, dzīvojot laiskā bezdarbība un "barojot putniņus". Kārlis XVI Gustavs uzsvēris, ka pensionēšanās vecuma sasniegšana nenozīmē, ka viņš vairs nespēs pilnībā pildīt savus valsts galvas pienākumus. "Esmu gatavs strādāt tikpat stundu dienā, cik agrāk," viņš sacījis.

Saskaņā ar monarha sacīto 38 gadu laikā, kopš viņš ir Zviedrijas karalis, viņa pienākumu loks neesot daudz mainījies, taču pēdējos gados viņam nākoties izjust aizvien intensīvāku un intensīvāku spiedienu no mediju puses. "Agrāk es tomēr baudīju zināmu daudzumu privātās dzīves, taču tagad esmu publiska persona faktiski nepārtraukti. Tas ir samērā sarežģīti un nogurdinoši," sacījis Kārlis XVI Gustavs.

Zviedrijas ziņu portāls The Local norāda, ka brīžam monarham šī mediju uzmanība liekoties tik traucējoša, ka viņš kļūst viegli aizkaitināms. Kad Kārlis XVI Gustavs nesen viesojās Botsvānā, reportieri par visām varītēm mēģināja noskaidrot, kā jūtas viņa kundze karaliene Silvija, kura gripas dēļ vizītē nedevās. Kārli XVI Gustavu šie jautājumi tik ļoti nokaitināja, ka kārtējam reportierim viņš atbildēja – karaliene esot tik slima, ka viņai nāksies amputēt ausis. "Laiku pa laikam šai lietai jāpieiet ar humoru. Reizēm avīzes raksta tādus melus, ka nav pilnīgi nekādas atšķirības no tā, ko tu saki sarunā ar žurnālistiem," vēlāk paziņojis monarhs.

Viņa attiecības ar žurnālistiem nopietni pasliktinājās pagājušā gada rudenī, kad Zviedrijas laikraksti aizgūtnēm atreferēja grāmatā Kārlis XVI Gustavs – nepakļāvīgais monarhs (Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken) publicētās skandalozās karaļa dzīves epizodes. Kārlis XVI Gustavs nolēma nekādus komentārus nesniegt, bet 2/3 zviedru sabiedrības aptaujās pauda viedokli, ka viņam vajadzētu nodot monarha pilnvaras meitai Viktorijai.

Svarīgākais