Atklātas Palangas daudzdzīvokļu mājas sprādziena detaļas

© Pixabay.com

Elektriskais skrejritenis dzīvoklī Lietuvā, Palangā, kādai ģimenei nodarījis milzīgus zaudējumus - skrejritenim uzsprāga akumulators, un izcēlās ugunsgrēks, raksta "lrytas.lt".

Negadījums noticis otrdienas vakarā ap plkst. 22. Kādas Palangas ielas daudzdzīvokļu namu kvartālā atskanējis skaļš sprādziens, un drīz vien no četru stāvu ēkas pirmā stāva logiem sāka gāzties melni dūmi un uguns. Tika apgāzta arī balkona starpsiena.

Kā pastāstīja cietušā dzīvokļa īpašnieks, 56 gadus vecais Edgars Tomass, viņš kopā ar 25 gadus veco dēlu un viņa draudzeni negadījuma brīdī atradās mājās.

“Es tajā laikā biju dušā, un mans dēls un viņa draudzene bija savā istabā un lādēja elektrisko skrejriteni. Viņš to bija nesen iegādājies un uzlādēja pirmo reizi. Pēc aptuveni 15 minūtēm notika nelaime. Sprādziena vilnis bijis tik spēcīgs, ka tas dēla draudzeni nogāza zemē.”

Izsisti logi, un sprādziens pat izgāza daļu starpsienas starp istabu un balkonu. Par laimi, cilvēki nav guvuši nopietnas traumas.

Ugunsgrēks no degošā akumulatora drīz vien pārņēma visu telpu.

Ugunsgrēks tika likvidēts stundas laikā. Pēc E. Tomasa teiktā, dēla istaba pilnībā izdegusi. Arī koridors bija liesmu pārņemts, un citās telpās ir stiprs piedūmojums. Dūmi skāra arī augšējo dzīvokļu īpašniekus.

Pēc elektronikas speciālistu domām, šādu sprādzienu varēja izraisīt karstais laiks - akumulators pirms uzlādes varēja būt bīstami karsts. Optimālie litija jonu akumulatoru uzglabāšanas apstākļi ir no 10 līdz 25 grādiem pēc Celsija, bet otrdien Palangā temperatūra sasniedza 30 grādus.

Karstā laikā skrejriteņus vēlams glabāt un to akumulatorus uzlādēt sausā un vēsā vietā. Cilvēkiem arvien vairāk iegādājoties elektroniskās ierīces ar akumulatoriem, aizvien biežāk tiek saņemti ziņojumi par elektrisko skrejriteņu akumulatoru sprādzieniem vai aizdegšanos.

Klaipēdā nesen izcēlies ugunsgrēks jaukto atkritumu konteinerā iemestā motorollera akumulatora dēļ. Pēc speciālistu domām, niķelis, kobalts un litijs, kas atrodas baterijās un akumulatoros, tiek klasificēti kā viegli uzliesmojoši materiāli, tāpēc mehāniski bojāta baterija var aizdegties vai pat eksplodēt. Tas notiek pārkaršanas vai īssavienojuma dēļ, ko izraisa bojājumi vai defekti.

Svarīgākais