Zinātnieki izstrādā skafandru, kas pārvērš urīnu par dzeramo ūdeni

© Unsplash

Pētnieki ir nākuši klajā ar jaunu pieeju cilvēka izvadīto vielu pārstrādāšanai un astronauti nākamajās NASA misijās varētu dzert pārstrādātu urīnu no sava skafandra iekšpuses.

Kornela universitātes zinātnieki ASV šonedēļ atklāja filtrēšanas sistēmas prototipu, kas notekūdeņus izfiltrē par dzeramo ūdeni tikai piecu minūšu laikā, raksta „The Independent”.

Pētnieki apgalvo, ka skafandrs, kas veidots pēc zinātniskās fantastikas seriāla „Dune” tērpu parauga, varētu tikt izmantots NASA „Artemis” programmā, kuras mērķis ir pirmo reizi vairāk nekā 50 gadu laikā atgriezt cilvēkus uz Mēness virsmas.

Pašreizējās metodes, kā rīkoties ar cilvēku atkritumiem, atrodoties skafandrā, izmanto neērtu un nehigiēnisku pieaugušo autiņbiksīšu stila apģērbu. Jaunajā sistēmā tiek izmantots osmozes process, lai izfiltrētu urīnu un pārveidotu to dzeramajā ūdenī.

"Dizains ietver uz vakuumu balstītu ārēju katetru, kas ved uz kombinētu reversās osmozes bloku, nodrošinot nepārtrauktu dzeramā ūdens piegādi ar vairākiem drošības mehānismiem," sacīja Sofija Etlina, pētniece ASV Kornela universitātē.

"Turklāt astronautiem skafandra dzērienu maisiņos šobrīd ir pieejams tikai viens litrs ūdens. Tas ir nepietiekami plānotajiem, ilgstošiem izgājieniem kosmosā, kas var ilgt desmit stundas un ārkārtas gadījumā pat līdz 24 stundām.

Pētnieki tagad plāno pārbaudīt dizainu simulētās mikrogravitācijas apstākļos pirms skafandru izvietošanas reālajās kosmosa misijās.

Svarīgākais