Polija atsakās dekriminalizēt palīdzību aborta veikšanā

© Pixabay

Polijas parlamenta deputāti piektdien noraidījuši likumprojektu, kas paredzēja dekriminalizēt palīdzību aborta veikšanā.

Pret likumprojektu nobalsoja 218 deputāti, bet par balsoja 215.

Likumprojekts būtu palīdzējis aktīvistiem, kas sievietēm, kuras vēlas pārtraukt grūtniecību, piegādā citās valstīs iegādātas tabletes medikamentozam abortam, un citiem, kas palīdz sievietēm pārtraukt nevēlamu grūtniecību.

Šis likumprojekts bija pirmais un konservatīvākais no četriem likumprojektiem, ko valdošās koalīcijas deputāti iesniedza, lai liberalizētu abortu pieejamību Polijā.

Polijā šobrīd ir spēkā viens no stingrākajiem abortu regulējumiem Eiropā, un 2020. gadā pēc Konstitucionālā tribunāla sprieduma grūtniecības pārtraukšana tika gandrīz pilnībā aizliegta.

Šobrīd Polijā aborts atļauts vienīgi izvarošanas vai incesta gadījumā, kā arī gadījumos, ja grūtniecība apdraud sievietes dzīvību. Taču pat augļa nopietnas pataloģijas gadījumos grūtniecības pārtraukšana nav atļauta.

Pret likumprojektu balsoja nacionālkonservatīvās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) un galēji labējās partijas "Konfederācija" deputāti, kā arī vairāki kristīgo demokrātu deputāti.

Trīs pārējie likumprojekti, kas joprojām tiek apspriesti parlamenta komitejās, ierosina atvieglot abortu pieejamību, katrs atšķirīgā mērā.

Polijas prezidents Andžejs Duda šonedēļ paziņoja, ka viņš uzliks veto visiem šiem likumprojektiem, ja tie tiks pieņemti parlamentā.

Svarīgākais