Lietuvas valdība dodas "pieklājības demisijā"

© Pixabay

Pēc Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas inaugurācijas uz otro amata termiņu premjerministre Ingrīda Šimonīte piektdien nolika savas valdības pilnvaras.

Taču prezidents nekavējoties ar dekrētu uzdeva premjerministrei un valdības locekļiem turpināt pildīt savus pienākumus līdz jaunas valdības apstiprināšanai.

Šī tā dēvētā pieklājības demisija nozīmē, ka premjerministrei drīz būs jāpārliecinās, vai viņai joprojām ir Seima uzticēšanās.

Ja vairāk nekā puse no deputātiem, kas piedalīsies parlamenta sēdē, atbalstīs Šimonītes kandidatūru, prezidents parakstīs dekrētu par viņas iecelšanu šajā amatā.

Pēc tam premjerministrei būs jāiesniedz prezidentam valdības sastāvs. Priekšvēlēšanu kampaņas laikā Nausēda pauda, ka vēlas izmaiņas valdībā, lai gan viņš neprecizēja pretenzijas pret konkrētiem ministriem.

Tomēr valdošā konservatīvā partija "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" uzstāj, ka mandāta nolikšanas procedūra ir tikai ceremoniāla un par izmaiņām valdībā jālemj premjerministrei.

Arī abas liberālās partijas - Brīvības partija un Liberāļu kustība -, kas ir konservatīvo koalīcijas partneri, pauda pārliecību, ka būtu nepieciešama ministru nomaiņa dažus mēnešus pirms oktobrī gaidāmajām parlamenta vēlēšanām.

Turklāt nesen valdībā tika iecelti divi jauni ministri pēc iepriekšējo demisijas.

Jau vēstīts, ka 60 gadus vecais ekonomists piektdien Lietuvas parlamentā deva oficiālo amata zvērestu un tika inaugurēts uz otro amata termiņu.

26. maijā notikušajā prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā Nausēda uzvarēja, saņemot 74,25% balsu. Viņa sāncense bija Šimonīte no konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", kas ieguva 24,34% balsu.

Nausēda būs Lietuvas prezidents nākamos piecus gadus - līdz 2029. gadam.

Svarīgākais