Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa drīzumā varētu iesniegt savu demisiju

© Gints Ivuškāns/MN

Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa pirmdien tiksies ar valsts prezidentu Alaru Karisu, un tikšanās laikā varētu iesniegt savu demisiju.

Kallasa, kas ir Igaunijas valdības koalīcijas līderes Reformu partijas priekšsēdētāja, ir izvirzīta Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstās pārstāves amatam. Balsojums par viņas apstiprināšanu augstajā amatā Eiropas Parlamentā gaidāms nākamnedēļ.

Pagājušajā mēnesī Kallasa teica, ka viņas pēdējais uzdevums premjerministres amatā būs piedalīties NATO samitā Vašingtonā, kas noslēdzās ceturtdien.

Igaunijā, kad premjerministrs atkāpjas no amata, tas nozīmē visas valdības atkāpšanos.

Pēc tam Kariss tiksies ar visu piecu parlamentā pārstāvēto partiju pārstāvjiem un izvirzīs kandidātu valdības veidošanai. Parasti šis pienākums tiek uzticēts lielākajai politiskajai partijai Rīgikogu, kas šajā gadījumā ir Reformu partija.

Pagaidām nav zināms, kad Kariss izvirzīs kandidātu jaunas valdības veidošanai.

Tomēr Reformu partija jau ir izvēlējusies klimata ministru Kristenu Mihalu par savu premjerministra amata kandidātu. Sarunas ar pašreizējiem koalīcijas partneriem sociāldemokrātiem un liberālo partiju "Igaunija 200" sākās pirmdien. Šīs trīs partijas kopā ir veidojušas valdības koalīciju kopš 2023.gada maija.

Jaunā valdība varētu sākt darbu jūlija beigās vai augusta sākumā. Pagaidām nav zināms, cik ministru varētu tikt nomainīti.

Svarīgākais