Vīriešu pašnāvību skaita pieaugumā tiek vainotas sievietes

© Pixabay.com

Pēc vīriešu pašnāvību skaita pieauguma, kāds Dienvidkorejas politiķis tiek kritizēts par bīstamu un nepamatotu komentāru izteikšanu pret sievietēm, saistot to ar sievietes arvien “dominējošāku” lomu sabiedrībā, kas apgrūtinot vīriešu iespējas iegūt darbu un atrast sievietes, kas vēlas precēties, vēsta BBC.

Seulas padomnieks Kim Ki-duck teicis, ka valsts nesen “sākusi pārvērsties par sabiedrību, kurā dominē sievietes”, un tas varētu būt “daļēji vainojams vīriešu pašnāvību mēģinājumu skaita pieaugumā”.

Dienvidkorejā ir viens no augstākajiem pašnāvību līmeņiem pasaulē, bet arī viens no zemākajiem dzimumu līdztiesības jomā.

Padomnieks Kims no demokrātu partijas nonācis pie sava vērtējuma, analizējot datus par pašnāvības mēģinājumu skaitu uz tiltiem gar Hanas upi Seulā. Dati liecina, ka pašnāvības mēģinājumu skaits no 430 - 2018.gadā, pieaudzis līdz 1035 - 2023.gadā, un cilvēku īpatsvars, kas mēģinājis atņemt sev dzīvību, pieaudzis no 67% līdz 77%.

Pašnāvību novēršanas eksperti pauduši bažas par Kima kunga ziņojumu. “Ir bīstami un nesaprātīgi izteikt šādus apgalvojumus bez pietiekamiem pierādījumiem,” BBC sacīja Seulas Jonsejas Universitātes garīgās veselības profesors Song In Han. Viņš atzīmēja, ka globāli vīrieši sev atņem dzīvību vairāk kā sievietes. Daudzās valstīs, tostarp Apvienotajā Karalistē, pašnāvības ir lielākai mirstības iemesls vīriešu, jaunāku par 50 gadiem, starpā.

Profesors Songs gan sacījis, ka straujais vīriešu pašnāvības mēģinājumu skaits Seulā ir zinātniski jāizpēta, tomēr piebilst, ka ir “ļoti nožēlojami”, ka padomnieks to ir padarījis par dzimumu konfliktu.

Dienvidkorejā pastāv būtiska atšķirība starp vīriešu un sieviešu skaitu, kas strādā pilnas slodzes darbu, parādot to, ka sievietes nesamērīgi strādā pagaidu vai nepilnas slodzes darbus. Atalgojumu atšķirības starp dzimumiem lēnām samazinās, taču sievietes joprojām saņem par 29% mazāku atalgojumu nekā vīrieši.

Pēdējos gados ir uzplaukusi antifeminisma kustība, kuru vada jauni, vīlušies vīrieši, apgalvojot, ka mēģinājumi uzlabot sieviešu dzīvi nostāda viņus nelabvēlīgā situācijā. Šķietami atkārtojot šādus uzskatus, padomnieka Kima ziņojumā secināts, ka veids, kā pārvarēt “sieviešu dominēšanas fenomenu”, ir uzlabot cilvēku izpratni par dzimumu līdztiesību, lai “lai vīrieši un sievietes varētu baudīt vienlīdzīgas iespējas”.

Korejas iedzīvotāji sociālo mediju platformā X nosodīja padomnieka izteikumus kā “nepamatotus” un “mizogīnus”, vienam lietotājam pašaubot, vai viņi dzīvo paralēlā visumā.

Taisnīguma partija apsūdzēja padomnieku par “vieglu vainas novelšanu uz sievietēm Korejas sabiedrībā, kuras cīnās, lai izvairītos no dzimumu diskriminācijas”. Tā aicinājusi viņu atsaukt savus izteikumus un tā vietā “pareizi analizēt” problēmas cēloņus.

Pēc BBC lūguma komentēt, padomnieks Kims izteicis, ka “nolūks nav bijis kritizēt sabiedrību, kurā dominē sievietes”, bet gan tikai sniedzis savu personīgo viedokli par dažām tās sekām. Tomēr viņa komentāri seko vairākiem nezinātniskiem un dažkārt dīvainiem politiskiem priekšlikumiem, kuru mērķis ir risināt dažas no aktuālajām sociālajām problēmām Dienvidkorejā, kā garīgā veselība, dzimuma vardarbība un zemākais dzimstības līmenis pasaulē.

Pagājušajā mēnesī kāds cits 60 gadus vecs Seulas padomnieks iestādes tīmekļa vietnē publicējis rakstu sēriju, mudinot jaunas sievietes pievērsties vingrošanai un trenēt iegurni, tādējādi palielinot dzimstību. Tajā pašā laikā valdības domnīca ietekusi meitenēm skolas gaitas uzsākt ātrāk kā zēniem, lai brīdī, kad viņi būtu gatavi precēties, klasesbiedri vairāk piesaistītu viens otru. “Šādi komentāri atspoguļo to, cik izplatīta ir sieviešu vīdniecība Dienvidkorejā,” saka Korejas Sieviešu arodbiedrības direktore Yuri Kim. Viņa apsūdz politikas veidotājus, ka viņi pat nemēģina izprast problēmas, ar kurām saskaras sievietes. “Sieviešu vainošana par ienākšanu darba tirgū tikai paildzinās nelīdzsvarotību mūsu sabiedrībā”.

Pašlaik sievietes veido 20% no Dienvidkorejas parlamenta locekļiem un 29% no visiem pašvaldību deputātiem.

Seulas pilsētas dome BBC atzina, ka nepastāv nekāda veida pārbaudes par to, ko politiķi publicē oficiālajā tīmekļa vietnē, ja vien saturs nav nelikumīgs. Personas ir pilnībā atbildīgas par savu saturu un nākamajās vēlēšanās viņiem būs jāsaskaras ar jebkādām sekām.

Svarīgākais