Profesors: Ja Krievija būs tik dumja, ka nolems uzbrukt Latvijai, tās būs Krievijas beigas

© MN

Krievija starptautiskās sabiedrības acīs pavisam iespaidīgi zaudē pašā svarīgākajā frontē - ētiskajā līmenī - cīņā par to, kurš karā Ukrainā ir "labais" un kurš "sliktais", intervijā aģentūrai LETA "Riga Stratcom Dialogue 2024" laikā norādīja par starptautisko attiecību ētikas filozofu dēvētais Londonas "King's College" Kara pētījumu departamenta starptautisko attiecību profesors Mervins Frosts.

"Domāju, ka visreālistiskākais, kas varētu notikt nākotnē, ir darījums, kas ļaus Krievijai paturēt Ukrainas krieviski runājošās teritorijas. Lai vai kā, bet no šāda darījuma esam tālu, jo abas puses uzskata, ka var uzvarēt karā. Biedējošākais ir Krievijas gatavība visu to iesaldēt, vienkārši turpināt šo karu. Viņi domā, ka Rietumi nogurs, NATO nogurs un sāks šķelties, un krievi tikai turpinās izdarīt spiedienu.

Domāju, ka šobrīd ir nepieciešama ļoti koordinēta rīcība, lai krievus atspiestu un piedāvātu viņiem darījumu. Tam ir jābūt, šādu karu nav iespējams pārtraukt bez darījuma. Nav tāpat kā Otrajā pasaules karā, kad vienīgais risinājums bija ienaidnieka pilnīga sagraušana, nebūt nav tāpat, un tas ir ļoti svarīgi," uzskata profesors.

Uz jautājumu, vai Krievija varētu uzbrukt Baltijas valstīm, viņš norāda: "Par Baltiju gan nekādas neskaidrības nevar būt - ja Putins uzbruks NATO dalībvalstij, tad gan ar viņu būs cauri. Ziemeļatlantijas līgums visu dalībvalstu iesaistīšanos nosaka pavisam skaidri, un NATO nav šāda tāda valstu grupa, tajā ietilpst pasaules varenākā valsts - ASV. Ja Krievija būs tik dumja, ka nolems uzbrukt jūsu valstij, tad tās būs Krievijas beigas. Tas nenotiks, jo Putins nav dumjš."

Krievijas propagandas TV ļoti regulāri draud nolīdzināt līdz ar zemi Londonu vai visas Britu salas, protams, pielietojot kodolieročus. Kā mums uz to būtu jāreaģē?

"Tur nav pat vērts neko nopietni apspriest, tas ir vienkārši jānoraida. Jebkurai valstij, kas pielietotu kodolieročus, uzreiz iestātos lielas nepatikšanas - tā nebūtu tikai kaut kāda eskalācijas iespējamība, reakcija būtu tūlītēja. Putins nepielietos kodolieročus. Viņš ir slīpēts, nevis dumjš," tā profesors.

Pasaulē

Būtiska Atlantijas okeāna straumju sistēma, kas ietekmē laikapstākļus visā pasaulē, varētu sabrukt līdz 2030. gadu beigām. Zinātnieki jaunā pētījumā brīdina par planētas mēroga katastrofu, kas mainītu laikapstākļus un klimatu, vēsta cnn.com.

Svarīgākais