Atklātas sūnas, kas var augt uz Marsa

© Unsplash

Zinātnieki Ķīnā apgalvo, ka ir atklājuši sūnas, kas var izdzīvot uz Marsa.

Syntrichia caninervis ir sūnu veids, kas parasti sastopams attālos un skarbos Zemes apstākļos, piemēram, Antarktīdā vai Mohaves tuksnesī ASV.

Taču tagad zinātnieki ir atklājuši, ka tās var izturēt Marsam līdzīgus apstākļus, tostarp sausumu, augstu radiācijas līmeni un ārkārtēju aukstumu.

Zinātnieku komanda apgalvo, ka viņu darbs ir pirmais šāda veida pētījums, kurā aplūkots, kā augi varētu izdzīvot un augt uz Marsa virsmas.

Raidsabiedrība BBC vēsta, ka pētījumos sūnas tika pārbaudītas Marsa apstākļos, ieskaitot atmosfēru, kas par 95% sastāvēja no oglekļa dioksīda, temperatūru līdz -196 °C, augstu ultravioleto (UV) starojumu un zemu atmosfēras spiedienu.

Pētnieki Ķīnā apgalvo, ka tuksneša sūnas ne tikai izdzīvoja, bet arī ātri atguvās pēc gandrīz pilnīga ūdens zuduma. Pēc viņu domām, eksperiments ar sūnām ir iepriecinošs solis ceļā uz to, lai cilvēki galu galā izaudzētu augus uz Marsa virsmas.

Zinātnieki izteikuši cerību, ka nākotnē sūnas varētu nogādāt uz Mēnesi vai Marsu, lai pārbaudītu to augšanu ārpus Zemes.

Svarīgākais