Džordžs Klūnijs mudina Baidenu pārtraukt pārvēlēšanas kampaņu

© Scanpix

Holivudas zvaigzne Džordžs Klūnijs, kurš ir viens no vadošajiem līdzekļu vācējiem ASV Demokrātu partijai, trešdien aicinājis ASV prezidentu Džo Baidenu atteikties no kandidēšanas uz pārvēlēšanu amatā.

Klūnijs pievienojies augošajam sabiedrībā zināmu cilvēku sarakstam, kas aicina 81 gadu veco Baidenu izstāties no vēlēšanu cīņas pēc viņa nepārliecinošās uzstāšanās debatēs ar republikāņu kandidātu, eksprezidentu Donaldu Trampu pagājušajā mēnesī.

"Es mīlu Džo Baidenu. Es viņu uzskatu par draugu, un es ticu viņam (..). Bet vienīgā cīņa, kurā viņš nevar uzvarēt, ir cīņa ar laiku," laikrakstā "New York Times" norādīja Klūnijs.

Klūnijs, kurš ir pārliecināts demokrāts, pagājušajā mēnesī Losandželosā kopā ar Baidenu rīkoja līdzekļu vākšanas pasākumu, kurā piedalījās arī bijušais prezidents Baraks Obama. Baidena kampaņa paziņoja, ka šis pasākums nesis rekordlielus ieņēmumus - 28 miljonus ASV dolāru.

"Ir sāpīgi to sacīt, bet Džo Baidens, ar kuru es biju kopā pirms trim nedēļām līdzekļu vākšanas pasākumā, nebija 2010.gada Džo," rakstīja Klūnijs. "Viņš pat nebija 2020.gada Džo Baidens. Viņš bija tas pats cilvēks, kuru mēs visi redzējām šajās debatēs," norādīja Klūnijs, aicinot atsaukties arī citus demokrātu likumdevējus, kas uzskata, ka Baidenam būtu jāatsakās no cīņas par pārvēlēšanu.

"Demokrātu līderiem - Čakam Šūmeram, Hakīmam Džefrīsam, Nensijai Pelosi - un senatoriem, pārstāvjiem un citiem kandidātiem, kuriem novembrī draud zaudējums, ir jālūdz šim prezidentam brīvprātīgi atkāpties," uzskata Klūnijs.

Oskara balvas ieguvējs atvairīja bažas, ka Baidena aiziešana radīs haosu četrus mēnešus pirms vēlēšanām, kurās demokrāti cer novērst Trampa atgriešanos pie varas.

Klūnijs neizteica atbalstu nevienam potenciālajam Baidena aizvietotājam. Partijai vajadzētu uzklausīt tādus pretendentus kā viceprezidente Kamala Herisa, Merilendas gubernators Vess Mūrs un citus, "tad mēs varētu doties uz demokrātu konventu nākamajā mēnesī un izlemt," norādīja Klūnijs.

Svarīgākais