"Samsung" arodbiedrība izsludina ģenerālstreiku uz nenoteiktu laiku

© pexels.com

Arodbiedrība, kas pārstāv desmitiem tūkstošu Dienvidkorejas tehnoloģiju kompānijas "Samsung Electronics" darbinieku, trešdien paziņoja, ka pagarinās pirmdien sākto trīs dienu ģenerālstreiku uz nenoteiktu laiku, lai piespiestu uzņēmuma vadību uz sarunām.

"Mēs izsludinām otru ģenerālstreiku no 10.jūlija uz nenoteiktu laiku, jo esam uzzinājuši, ka vadībai nav vēlmes sarunāties," teikts Nacionālās "Samsung Electronics" arodbiedrības paziņojumā.

Vairāk nekā 5000 arodbiedrības biedru pirmdien apturēja darbu, sākot trīs dienu ģenerālstreiku saistībā ar strīdu par darba samaksu un piemaksām.

"Samsung" darbinieki jūnijā piedalījās vienas dienas streikā, kas bija pirmā šāda veida protesta akcija uzņēmumā, kurā gadu desmitiem netika veidotas arodbiedrības.

Arodbiedrībā ir vairāk nekā 30 000 biedru jeb vairāk nekā piektdaļa "Samsung" darbinieku.

"Samsung" otrdien paziņoja, ka ražošana nav tikusi traucēta, lai gan arodbiedrība apgalvoja, ka streikam ir liela ietekme.

"Mēs esam apstiprinājuši, ka ražošana noteikti ir traucēta, un vadība nožēlos šo izvēki," teikts arodbiedrības paziņojumā, ar kuru tika izsludināts streiks uz nenoteiktu laiku.

"Jo ilgāk streiks turpināsies, jo vairāk vadība cietīs un galu galā metīsies ceļos un atnāks pie sarunu galda. Mēs esam pārliecināti par uzvaru."

Arodbiedrība vainoja "Samsung" vadību streika "traucēšanā" un aicināja vairāk strādnieku piedalīties tajā, ieskaitot "tos, kas vēl vilcinās".

"Samsung" vadības sarunas ar arodbiedrību bija notikušas kopš janvāra, abām pusēm nespējot mazināt nesaskaņas par pabalstiem. Arodbiedrība martā noraidīja uzņēmuma piedāvāto algas palielinājumu par 5,1%. Arodbiedrība pieprasa uzlabojumus ikgadējā atvaļinājumā samaksā un caurskatāmu piemakau, kas atkarīgas no darba rezultātiem, sistēmu.

Trīs dienu streiks tika izsludināts pagājušajā nedēļā pēc tam, kad sarunas beidzās bez rezultāta.

"Samsung Electronics" gandrīz 50 gadus izvairījās no darbinieku apvienošanās arodbiedrībā, vienlaikus kļūstot par pasaulē lielāko viedtālruņu un pusvadītāju ražotāju.

Dienvidkorejas daudznozaru koncerna "Samsung" dibinātājs Ļi Bjunčuļs, kurš nomira 1987.gadā, stingri iebilda pret arodbiedrībām, sakot, ka nekad nepieļaus to veidošanos, kamēr vien būs dzīvs.

Taču 2010.gadu beigās organizatori izmantoja iespēju, ko radīja kreisi orientētā prezidenta Muna Džēina valdība un skandāls saistībā ar toreizējā "Samsung Electronics" uzraudzības padomes priekšsēdētāja vietnieka Ļi Džējona kukuļdošanas lietu, un nodibināja arodbiedrību.

Svarīgākais