Labības raža šogad pasaulē varētu sasniegt rekordu

© Kaspars Krafts/F64

Labības raža šogad pasaulē varētu sasniegt visu laiku augstāko līmeni - 2,854 miljardus tonnu, prognozē ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācija (FAO).

Labvēlīgās prognozes FAO pamatoja ar to, ka ir labākas aplēses par gaidāmo kukurūzas ražu Argentīnā, Brazīlijā, Turcijā un Ukrainā, kas atsver negatīvās prognozes par ražu Indonēzijā, Pakistānā un vairākās Āfrikas dienvidu valstīs.

Kviešu ražas prognoze arī ir paaugstināta, pamatojoties uz labākām izredzēm Āzijā, īpaši Pakistānā, kur ražai vajadzētu atsvērt Krievijā gaidāmo kritumu, kas saistāms ar nelabvēlīgiem laikapstākļiem galvenajos kviešu audzēšanas apgabalos sezonas sākumā.

Tiek prognozēts, ka arī pasaules rīsu raža sasniegs rekordu - 535,1 miljonu tonnu.

FAO prognozē, ka 2024./2025.gadā kopējais labības patēriņš pasaulē pieaugs līdz 2,856 miljardiem tonnu, kas ir par 0,5% vairāk nekā iepriekšējā gadā.

Tiek lēsts, ka 2025.gadā pasaules labības rezerves palielināsies par 1,3%, kas nozīmē, ka 2024./2025.gadā krājumu un izlietojuma attiecība saglabāsies gandrīz nemainīga 30,8% apmērā.

Labības starptautiskā tirdzniecība sasniegs 481 miljonu tonnu, kas ir par 3% mazāk nekā 2023.2024.gada sezonā.

Vienlaikus, kā norāda FAO, konflikti un sausums saasina pārtikas nedrošību pasaulē.

Konfliktu dēļ akūtas pārtikas nedrošības līmenis ļoti augsts ir Gazas joslā, Jemenā un Sudānā, kur iedzīvotājiem draud bads.

FAO ziņojumā 45 valstis un teritorijas identificētas kā tādas, kurās nepieciešama ārēja pārtikas palīdzība.

Īpašas bažas rada prognozētais nepilnu 20% kritums kopējā graudaugu ražā Āfrikas dienvidos, kas saistāms ar karstajiem un sausajiem laikapstākļiem.

Aplēses liecina, ka reģionā, patēriņam saglabājoties stabilam, būs nepieciešams vairāk nekā divas reizes lielāks imports nekā vidēji pēdējos piecos gados.

Zambija, kas parasti ir kukurūzas neto eksportētāja, 2024.gadā importēs gandrīz vienu miljonu tonnu. Lai gan sagaidāms, ka pasaulē būs pietiekami daudz kukurūzas piegādātāju, lielākā daļa no tiem piedāvā dzelteno kukurūzu, savukārt globālais piedāvājums baltajai kukurūzai, kas ir galvenais pārtikas produkts Āfrikas dienvidos, samazināts.

Jaunākajā ziņojumā FAO informēja, ka pārtikas produktu cenas pasaulē jūnijā saglabājās stabilas, labības cenas kritumam kompensējot dārzeņu eļļas, cukura un piena produktu cenas kāpumu.