Francija mobilizēs 30 000 policistu kārtības uzturēšanai vēlēšanu laikā

© unsplash.com

Francija mobilizēs 30 000 policistu kārtības uzturēšanai parlamenta vēlēšanu otrajā kārtā svētdien, bažījoties par iespējamu nemieru izcelšanos.

Parīzē un tās piepilsētās vien tiks dislocēti ap 5000 policistu, ceturtdien radiostacijai "France 2" paziņoja iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns.

"Tie ir ļoti lieli policijas spēki, lai nodrošinātu, ka ultrakreisie vai ultralabējie negūst labumu no rezultātiem, kūdot uz haosu, kas tad varētu izraisīt tālākus nemierus," sacīja ministrs.

Darmanēns bija brīdinājis par nemieriem arī pirms vēlēšanu pirmās kārtas pagājušajā nedēļas nogalē. Parīzē un citās lielpilsētās vēlēšanu naktī tūkstošiem cilvēku izgāja demonstrācijās pret galēji labējiem. Notika arī sadursmes starp demonstrantiem un policiju Francijas trešajā lielākajā pilsētā Lionā.

Kāds antifašistu grupējums ir aicinājis šīs svētdienas vakarā protestēt parlamenta ēkas priekšā Parīzē.

"Neatkarīgi no iznākuma mums vairāk nekā jebkad jāveido fronte pret ekstrēmi labējiem un viņu sabiedrotajiem ar visiem līdzekļiem," teikts grupējuma "Parīzes piepilsētu antifašistiskā rīcība" ("Action Antifasciste Paris-Banlieue") aicinājumā.

Vēlēšanu pirmajā kārtā 30. jūnijā uzvarēja galēji labējā Nacionālā apvienība (RN), otrajā vietā bija kreiso spēku alianse, bet prezidenta Emanuela Makrona centristi bija tikai trešajā vietā. Šie rezultāti šokēja daudzus Francijā un citur Eiropā.

Svarīgākais