Franču kinorežisoru apsūdz divu aktrišu izvarošanā

© unsplash.com

Franču kinorežisoram Benuā Žako trešdien tika oficiāli izvirzītas apsūdzības aktrišu Džūlijas Rojas un Isildas Lebesko izvarošanā.

Miertiesnesis izvirzīja apsūdzības Žako pēc iepriekš izskanējušiem apgalvojumiem par vairāku franču kinematogrāfijā darbojošos vīriešu seksuāliem noziegumiem.

77 gadus vecais Žako un 80 gadus vecais kinematogrāfists Žaks Duajons pirmdien tika aizturēti nopratināšanai par daudz jaunāku aktrišu, kas filmējušās viņu filmās, seksuālu izmantošanu. Viņi abi ir nolieguši šādas apsūdzības.

Izmeklēšana tika uzsākta pēc tam, kad 52 gadus vecā aktrise Židita Godreša šogad iesniedza prasību pret Žako, kurš esot viņu izvarojis vairākus gadus ilgās attiecībās, kas sākušās astoņdesmitajos gados, kad viņai bija 14 gadu.

Pēc divas dienas ilgās nopratināšanas prokurori nepieprasīja saistīt apsūdzības ar Godrešas apgalvojumiem, jo tiem bija iestājies noiligums. 34 gadus vecās Rojas un 41 gadu vecās Lebesko gadījumā noilgums vēl nav iestājies.

Roja, kas bijusi aktrise četrās Žako filmās, kuras tapušas laikā no 2016. līdz 2021. gadam, ir apsūdzējusi režisoru seksuālā uzbrukumā.

Lebesko ir viņu apsūdzējusi izvarošanā toksisku attiecību laikā, kuras sākušās, kad viņa bija nepilngadīga, bet viņš bija 52 gadus vecs.

Izmeklēšanas miertiesnesis apsūdzēja Žako Rojas kā "laulātās draudzenes izvarošanā" viņu attiecību laikā 2013. gadā, paziņoja Parīzes prokuratūra.

Viņš arī tika apsūdzēts Lebesko kā "nepilngadīgās izvarošanā" laikā starp 1998. gada 1. novembri un 2000. gada 21. novembri. Šī perioda sākumā Lebesko bija 15 gadus veca.

Pret Žako arī notiek izmeklēšana par Rojas iespējamu izvarošanu laikā no 2014. līdz 2018. gadam un Lebesko iespējamu izvarošanu 2007. gadā.

Žako tiks atbrīvots no apcietinājuma, bet paliks tiesas uzraudzībā, lai novērstu viņa kontaktēšanos ar prasītājām un lieciniekiem.

Aizturētais režisors Duajons otrdienas vakarā tika atbrīvots "medicīnisku iemeslu" dēļ.