Lietuva gaida ziņas par investīcijām no kāda ASV munīcijas ražotāja

© Unsplash

Šogad varētu būt jaunas ziņas par investīcijām Lietuvas aizsardzības sektorā, paziņoja aizsardzības ministrs Laurīns Kasčūns, netieši norādot, ka viens no iespējamiem investoriem ir 30 milimetru kalibra patronu ražotājs no ASV.

"Jā, mums ir sarunas, bet es nevaru pārāk konkrēti stāstīt," viņš trešdien teica lietišķo ziņu portālam "Verslo žinios".

Kasčūns sacīja, ka viens no sarunu partneriem "ir arī munīcijas ražotājs, bet specializējas cita kalibra munīcijā nekā "Rheinmetall". Tie būs 30 mm lādiņi, kas paredzēti mūsu kājnieku kaujas mašīnām. Es varu jums pateikt, ka tie ir amerikāņu, bet neko vairāk neatklāšu".

"Es ceru, ka, iespējams, nākamo divu mēnešu laikā mums būs kāds būtisks solis uz priekšu," pauda ministrs.

"Mēs strādājam arī pie vēl viena ļoti interesanta priekšlikuma, kas nupat ir nācis klajā. Bet es par to nevaru daudz ko teikt, izņemot to, ka tas arī attiecas uz kājnieku kaujas mašīnām," viņš piebilda.

Aprīļa beigās Seims apstiprināja grozījumus likumos, lai paātrinātu lielāko aizsardzības uzņēmumu darbības uzsākšanu Lietuvā. Ražotāji varēs uzsākt projektus pirms būvatļauju saņemšanas.

Likumdošanas izmaiņu mērķis bija atvieglot Vācijas militārās rūpniecības uzņēmuma "Rheinmetall" ienākšanu. "Rheinmetall" plāno investēt vairāk nekā 180 miljonus eiro ražotnē Lietuvā. Tajā plānots ražot 155 milimetru artilērijas munīciju un radīt vismaz 150 jauna darba vietas. Projektam Lietuvā ir piešķirts liela mēroga investīciju projekta statuss.

Gaidāms, ka munīcijas ražotnes būvniecība sāksies oktobrī.

Maija sākumā Kasčūns paziņoja, ka notiek sarunas ar ASV aizsardzības kompāniju "Northrop Grumman" par munīcijas ražošanas līnijas atvēršanu Lietuvā. Tuvākajās nedēļās tiks sagatavots nodomu protokols, un uzņēmuma vadība plāno ierasties Lietuvā, toreiz ziņoja televīzijas kanāls LNK.

Tas vēstīja, ka "Northrop Grumman" apsver iespēju Lietuvā ražot 30 milimetru kalibra munīciju, ko izmanto Lietuvas armijas kājnieku kaujas mašīnām "Vilkas". Tiek ziņots, ka amerikāņu uzņēmums apsver iespēju būvēt ražošanas līniju kādā no esošajām rūpnīcām, nevis būvēt veselu ražotni.

"Northrop Grumman" ir pasaulē lielākais vidēja kalibra kaujas un mācību munīcijas un ieroču sistēmu ražotājs.

Pasaulē

ASV prezidents Džo Baidens piektdien televīzijas intervijā noraidīja aicinājumus izstāties no pārvēlēšanas kampaņas, kurus izprovocēja viņa katastrofālais sniegums pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu.

Svarīgākais