Baltkrievija trešdien atbrīvoja vairākus politieslodzītos, paziņojusi Cihanouska

© Depositphotos

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko parakstījis likumu par amnestiju vairākām notiesāto personu kategorijām.

Amnestija piešķirta par godu 80.gadadienai kopš Baltkrievijas atbrīvošanas no nacistu okupācijas.

Amnestiju paredzēts piemērot nepilngadīgām personām, grūtniecēm, sievietēm un vientuļiem vīriešiem ar nepilngadīgiem bērniem, izņemot personas, kas izdarījušas tīšu noziegumu pret nepilngadīgu personu, kā arī personām, kas sasniegušas vispārpieņemto pensionēšanās vecumu, kas sievietēm ir 58 gadi un vīriešiem - 63 gadi.

Amnestija attieksies arī uz invalīdiem un pacientiem ar noteiktām tuberkulozes formām, onkoloģiskām saslimšanām, ar HIV inficētām personām, kā arī Černobiļas atomelektrostacijas katastrofā un citās radiācijas avārijās cietušajiem, kā arī tiem, kas ievainojumus, traumas vai slimības guvuši, pildot dienesta pienākumus armijā.

Amnestija paredz atbrīvot no sabiedriskajiem darbiem, naudassodiem, atcelt ierobežojumus ieņemt noteiktus amatus un dienēt armijā, atcelt labošanas darbus, arestus, brīvības ierobežošanu, brīvības atņemšanu uz noteiktu laiku, kā arī citus soda mērus.

Baltkrievija trešdien atbrīvoja vairākus politieslodzītos, paziņoja trimdā mītošā Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska. Kā iepriekšējā dienā paziņoja Lukašenko, viņš varētu amnestēt dažus smagi slimos politieslodzītos.

"Šodien mēs bijām liecinieki pirmajiem gadījumiem, kad Baltkrievijā tika atbrīvoti daži politieslodzītie," pavēstīja Cihanouska, nenorādot, cik un kas ir atbrīvoti.

"Es priecājos redzēt šos cilvēkus brīvībā un atkal būt ar saviem tuviniekiem," viņa piebilda, taču norādīja, ka daudzi joprojām atrodas aiz restēm.

Cilvēktiesību organizācija "Vjasna" lēš, ka Baltkrievijā ir vairāk nekā 1400 politieslodzīto, no kuriem vismaz 250 ir īpašs risks veselības stāvokļa dēļ.

Svarīgākais