Krievija izmanto Kaļiņingradu kā bāzi, lai traucētu ES satelītus

© Pixabay.com

Krievija izmanto savu eksklāvu Kaļiņingradu, kas robežojas ar Lietuvu un Poliju, kā vienu no savām bāzēm, lai traucētu Eiropas Savienības satelītu sistēmas, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūru, kas pārrauga sakaru tehnoloģijas, ziņo “Bloomberg”.

"Krievijai nekavējoties jāpārtrauc jebkādas tīšas darbības, kuru mērķis ir radīt kaitīgus traucējumus citu administrāciju piešķirtajām frekvencēm," pirmdien teikts Starptautiskās Telekomunikāciju savienības noteikumu padomes pagājušās nedēļas sanāksmes kopsavilkumā.

Rezultāti balstīti uz traucējumu signālu ģeogrāfisko atrašanās vietu, ko padome nosaukusi par "ārkārtīgi satraucošu un nepieņemamu".

Eiropas satelītu kompānijas jau vairākus mēnešus ir cīnījušās ar Krievijas radiofrekvenču traucējumiem, izraisot raidījumu pārtraukumus un ziņots par vismaz diviem gadījumiem, kad vardarbīgas programmas aizstāj saturu bērnu kanālā.

Vairāku NATO dalībvalstu sūdzībās jau iepriekš tika apgalvots, ka iejaukšanās notiek no Krievijas un okupētās Krimas puses.

Kaļiņingrada ir bruņota teritorija, ko no Krievijas sabiedrotās Baltkrievijas atdala Suvalku koridors, kas ir koridors gar Polijas un Lietuvas robežu.

Regulatīvā padome paziņoja, ka pēdējie traucējumi radušies Krievijas apgabalos, tostarp Kaļiņingradā un Maskavā. Ziņojumā arī teikts, ka traucējumi galvenokārt skāruši televīzijas un radio kanālus, kas pārraida Ukrainas saturu.

Vairākas valstis, tostarp Zviedrija, Francija, Ukraina un Nīderlande, ir vērsušās valdē par šo jautājumu. Kopš 2022. gada iebrukuma Ukrainā, Krievija arvien vairāk cenšas izjaukt Eiropas sakaru sistēmas, pārbaudot ES un NATO gatavību, tomēr, atbildot uz agrāku Francijas sūdzību, Maskava paziņoja, ka tā cenšas identificēt traucējumu avotus, "taču nav atklājusi nekādu starojumu, kas varētu izraisīt kaitīgus traucējumus".

Pasaulē

Latvijas duets Tīna Graudiņa/Anastasija Samoilova piektdien Šveicē notiekošā pludmales volejbola profesionālās tūres (BPT) Gštādes "Elite 16" turnīrā piedzīvoja zaudējumu noslēdzošajā grupas mačā, taču tāpat sasniedza izslēgšanas spēles.

Svarīgākais