Prokuratūra Lietuvā par tirgošanos ar ietekmi apsūdzētajam prasa piespriest iespaidīgu naudassodu

© pixabay.com

Lietuvas Ģenerālprokuratūra lūdz tiesu atzīt Druskininku pilsētas mēra Ričarda Maļinauska vainu par tirgošanos ar ietekmi un piespriest viņam 60 000 eiro sodu.

Otrdien Kauņas apgabaltiesa turpina izskatīt lietu par korupciju tieslietu sistēmā. Lietā apsūdzēts ne tikai Druskininku mērs, bet arī pieci tiesneši.

Lieta ir saistīta ar tā dēvēto Vijūneles muižas skandālu, kas izraisījās ap sasteigtu toreizējās valdības lēmumu par kūrortu aizsargjoslu statusa maiņu, kurš pavēra iespēju ar tiesas lēmumu legalizēt dārgas dzīvojamās mājas celtniecību pašā Druskininku centrā, ezera krastā. Ir aizdomas, ka 2018.gadā notikusī kukuļošana bija mēģinājums ietekmēt dažādu instanču tiesu tiesnešus, lai saglabātu Vijūneles muižas projektu.

Tika atzīts, ka ēkas būvniecība Druskininku kūrorta zonā bijusi nelikumīga un 2018.gada rudenī tā tika nojaukta.

Pilsētas mērs apgalvoja, ka ēkas oficiālais īpašnieks ir kāds viņa draugs uzņēmējs, bet viņš muižu plānojot iegādāties pēc pabeigšanas.

Prokuratūra ir noteikusi pagaidu ierobežojumus Maļinauska īpašumā esošiem zemesgabaliem, lai nodrošinātu, ka tiesas sprieduma gadījumā būs segta soda nauda.

Prokurors Aleksandrs Kazakovs paziņoja, ka tā ir pirmā reize Lietuvas vēsturē, kad tiek tiesāts mērs un pieci tiesneši.

Apsūdzība liecina, ka kukuļos varētu būt maksāti 3000 - 60 0000 eiro skaidrā naudā.

Pārējo apsūdzēto vidū ir mēra bijušais padomnieks Aivars Kadzjausks, kā arī Augstākās tiesas, Apelāciju tiesas, Viļņas apgabaltiesas tiesneši, kas jau ir atlaisti vai atstādināti no amata.

Bijušais Viļņas apgabaltiesas tiesnesis Henrihs Jaglinskis tiek turēts aizdomās par nelikumīgu iedzīvošanos pēc tam, kad kratīšanu laikā tika atrasts 51 000 eiro. Nauda nebija deklarēta un nebija tās izcelsmi apliecinošu dokumentu.

Apsūdzēto vidū ir arī advokātu, kurus tur aizdomās par dalību korupcijas ķēdē, klienti. Kopumā tiek tiesātas 16 fiziskas personas un viena juridiska persona.

Bijušais advokāts Drasutis Zagrecks ir galvenais liecinieks. Viņš sadarbojās ar tiesībsargājošajām institūcijām, liecināja, palīdzēja atklāt noziegumus, tādēļ viņš ir atbrīvots no kriminālatbildības un atrodas valsts aizsardzībā.

Lieta tiesai tika nodota 2022.gada jūlijā. Nākamā sēde ir paredzēta augustā, un pagaidām nav zināms, kad varētu būt gaidāms spriedums.