Dabas untumi smagi skāruši Slovēniju, Horvātiju, Bosniju, Serbiju, Melnkalni

© Pixabay

Pēc karstuma viļņa Balkānu rietumus piemeklējusi spēcīga vētra, kas laupījusi dzīvību diviem cilvēkiem un nodarījusi plašus postījumus, otrdien paziņojušas amatpersonas.

Spēcīgs lietus, krusa un vējš pirmdien pāršalca Slovēniju, bet šorīt novirzījās uz austrumiem, skarot Horvātiju, Bosniju, Serbiju un visbeidzot Melnkalni. Vētras dēļ šajās valstīs dažu stundu laikā strauji pazeminājās gaisa temperatūra.

Melnkalnes piekrastes pilsētā Čanjā būvlaukumā vētras laikā gāja bojā strādnieks, bet vēl viens cilvēks gāja bojā no zibens spēriena Lušticā, tālāk uz ziemeļiem gar Adrijas jūras piekrasti, atsaucoties uz policiju, ziņoja telekanāls RTCG.

Mediji vēstīja, ka vētra apgāzusi milzīgus celtņus Bāras ostā, izpostījusi pludmales, izgāzusi kokus ar saknēm un appludināja ielas.

Serbijas galvaspilsētā Belgradā un citās pilsētās krusa izdauzījusi caurumus māju jumtos un sabojājusi fasādes, koki nogāzušies uz automašīnām un ceļi pārvērtušies upēs.

Slovēnijas varasiestādes paziņoja, ka avārijas dienestu brigādes reaģējušas uz desmitiem izsaukumu. Krusas graudi olas lielumā un spēcīgas vēja brāzmas sabojājušas automašīnas, ēkas un elektrolīnijas. Izpostīti ari dārzi un sējumi.

Horvātijā vētrā vissmagāk cietusi valsts austrumu daļa. Bosnijas ziemeļrietumos vētras dēļ vairāki ciemati palika bez elektrības, bet visā valstī bojātas automašīnas un mājas.

Belgradā spēcīgs lietus un vējš vēlu pirmdien appludināja ielas, kas pārklājās gružiem un kritušiem zariem. Ugunsdzēsēji glāba cilvēkus no iestrēgušiem auto un dzēsa sešus zibens izraisītos ugunsgrēkus. Otrdienas rītā joprojām bija slēgta daļa galvenās ziemeļu-dienvidu maģistrāles, ziņoja valsts televīzija RTS.

Serbijas nacionālā aviokompānija "Air Serbia" ziņoja par reisu kavēšanos, norādot, ka lidmašīnu uzpildīšana ar degvielu ir apturēta iespējamu zibens spērienu dēļ.