Turpmāk Zviedrijā arī vecvecāki varēs doties apmaksātā bērna kopšanas atvaļinājumā

© Pixabay

Zviedrija pirmdien ieviesa revolucionāru jaunu likumu, kas ļauj vecvecākiem saņemt apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu.

Izmaiņas attiecas uz tiem cilvēkiem, kuriem ir mazbērni līdz trīs mēnešu vecumam un apmaksāto atvaļinājumu var izmantot bērna pirmā gada laikā.

Jaunais likums pieņemts tiesi 50 gadus pēc tam, kad Skandināvijas valsts pirmā pasaulē ieviesa apmaksātu bērna kopšanas atvaļinājumu tēviem, nevis tikai mātēm.

Saskaņā ar likumu vecāki daļu no sava dāsnā bērna kopšanas atvaļinājuma pabalsta var nodot bērna vecvecākiem. Turpmāk vecāku pāris varēs nodot 45 dienas, savukārt vientuļš vecāks - 90 dienas, liecina Sociālās apdrošināšanas aģentūras dati.

Šī 10 miljonu iedzīvotāju Skandināvijas valsts, kas pazīstama ar savu nodokļu maksātāju finansēto sociālās labklājības sistēmu, paaudžu gaitā ir izveidojusi sabiedrību, kurā par pilsoņiem rūpējas no šūpuļa līdz kapam.

Zviedrijā, piedzimstot bērnam, vecākiem ir tiesības nestrādāt pilnībā. Vecāku pabalstu izmaksā 480 dienas jeb aptuveni 16 mēnešus par katru bērnu. No tām kompensācija par 390 dienām tiek aprēķināta, pamatojoties uz personas pilniem ienākumiem, savukārt par atlikušajām 90 dienām cilvēki saņem fiksētu summu 180 kronu (aptuveni 16 eiro) dienā.

Turklāt vecākiem Zviedrijā ir arī citi atbalsta mehānismi, piemēram, viņi var strādāt saīsinātu darba laiku līdz bērna 8 gadu vecumam, savukārt valdības darbinieki var saņemt strādāt saīsinātas stundas līdz bērna 12 gadu vecumam.