Pusaudzis - video spēļu spēlētājs - kļūs par pirmo šīs tūkstošgades katoļu svēto

© Scanpix

Videospēlētājs, itāļu pusaudzis, kļūs par katoļu baznīcas pirmo šīs tūkstošgades svēto, ziņo CNN.

Karlo Akutis, kurš 2006. gadā nomira no leikēmijas 15 gadu vecumā, bija slavens ar savu datorprasmju izmantošanu, lai izplatītu izpratni par katoļu ticību, un ieguva segvārdu “Dieva influenceris”.

Lai katoļu baznīcā tiktu atzīts par svēto, tas var ilgt gadu desmitus, taču Akuta lieta ir strauji virzījusies uz priekšu, pusaudzim attīstot uzticīgu sekotāju skaitu visā pasaulē.

Viņa stāsts tiek uzskatīts par noderīgu katoļu baznīcai, jo tas cenšas labāk sazināties ar jauno paaudzi digitālajā laikmetā, un viņš ir kļuvis populārs katoļu jauniešu grupās.

Baznīcas svētuma procesam parasti ir nepieciešams, lai kandidātiem tiktu piedēvēti divi brīnumi, un katrs iespējamais pārdabisks notikums prasa padziļinātu pārbaudi. Maijā pāvests Francisks atzina otru Akutim piedēvēto brīnumu, kas pavēra ceļu viņa pasludināšanai par svēto.

Pāvesta sasauktie kardināli kopā ar vēl 14 citiem nobalsoja par Akuta svētumu, tomēr viņa kanonizācijas datums vēl nav noteikts, lai gan tas, visticamāk, notiks katoļu baznīcas jubilejas gada svinību laikā 2025. gadā.

Šī kanonizācijas ceremonija, kas notiks Vatikāna Svētā Pētera laukumā desmitiem tūkstošu cilvēku klātbūtnē un kuru vadīs pāvests, būs brīdis, kad Akutis tiks oficiāli pasludināts par svēto, kas nozīmē, ka katoļu baznīca visā pasaulē var nosaukt draudzes un skolas pusaudža vārdā un atcerēsies viņu katru gadu "svinību dienā".

Akutim, kurš dzimis 1991. gadā Londonā, patika spēlēt tādas videospēles kā “Halo”, “Super Mario” un “Pokémon”.

Savas īsās dzīves laikā viņš izveidoja tīmekļa vietni, kurā dokumentēti ziņojumi par brīnumiem, kas notiek dažādās pasaules malās. Paralēli skaitļošanai un spēlēm Akutis spēlēja saksofonu, futbolu, mīlēja dzīvniekus un veidoja īsas, humoristiskas filmas par saviem suņiem.

Viņa māte Antonija Salcāno savu dēlu raksturoja kā “cerības zīmi”, kas parāda, ka svētums ir iespējams mūsdienās.

Viņa stāstīja, ka viņa dēlam astoņu gadu vecumā iegādājās “PlayStation”, taču viņš spēlēja tikai vienu stundu nedēļā, jo baidījās, ka tas var izraisīt atkarību, un zināja par "interneta draudiem".

Salcāno piebilda, ka jau no deviņu gadu vecuma jaunietis pavadīja laiku, palīdzot bezpajumtniekiem Milānā un atdodot savu kabatas naudu tiem, kas guļ uz ielas. Viņa paskaidroja, ka viņš uzstāja, lai viņam būtu tikai viens apavu pāris, lai viņš varētu ietaupīt naudu, lai palīdzētu nabadzīgajiem.

Akutis tika pasludināts par “svētītu” 2020. gadā pēc sava pirmā brīnuma, kad viņš, kā ziņots, izdziedināja brazīliešu zēnu, kuram bija iedzimts aizkuņģa dziedzera defekts, kā rezultātā viņš nevarēja normāli ēst. Tiek ziņots, ka viņš tika izdziedināts pēc tam, kad viņa māte teica, ka viņa lūdza Akutim, lai viņš aizlūgtu un palīdzētu dziedināt viņas dēlu.

Otrs brīnums, kas piedēvēts Akutim, ir saistīts ar meiteni no Kostarikas. Viņa bija guvusi galvas traumu pēc kritiena no velosipēda Florencē, Itālijā, kur viņa mācījās. Viņas māte teica, ka viņa lūdza par savas meitas atveseļošanos pie Akuta kapa Asīzes pilsētā.