“Panika jau ir sākusies,” mediji apspriež Baidena neveiksmi debatēs un viņa iespējamo aizstāšanu vēlēšanās

© Scanpix

Amerikāņu un pasaules mediji apspriež ASV prezidenta Džo Baidena katastrofālo sniegumu pirmajās debatēs ar viņa vēlēšanu sāncensi Donaldu Trampu - lai arī no Baidena nekas daudz netika gaidīts, taču viņš neattaisnoja pat šīs cerības, uzskata eksperti, raksta “BBC”.

Vairums novērotāju ir vienisprātis, ka, lai gan debates tiek uzskatītas par Baidena stipro pusi, pašreizējais ASV prezidents, kas kandidē uz otro termiņu, izskatījās ievērojami vājāks nekā viņa priekšgājējs, savukārt Tramps, gluži pretēji, runāja pārliecinoši.

"Baidena uzstāšanās debatēs bija trauksmes zvans vecākajiem demokrātiem," norāda mediji. "Satraucoši, ka daži no viņiem ir sākuši skaļi runāt par to, vai Demokrātu partijai vajadzētu izvirzīt citu kandidātu gaidāmajās prezidenta vēlēšanās."

ASV viceprezidente Kamala Herisa mēģināja aizstāvēt Baidenu, sakot, ka viņš "ilgi iesildījās", taču debašu beigās palielināja tempu. Pēc viņas teiktā, strīda rezultātā "kļuva pilnīgi skaidrs, ka Džo Baidens cīnās amerikāņu tautas vārdā."

"Mēs varam strīdēties par runas stilu," secināja Harisa, "bet galu galā gaidāmo vēlēšanu iznākumam un tam, kurš kļūs par ASV prezidentu, vajadzētu būt atkarīgam nevis no formas, bet gan no satura.”

“BBC” korespondents Entonijs Zurkers atgādina, ka daudzi amerikāņi jau labu laiku ir atklāti pauduši bažas par Baidena vecumu - viņam novembrī apritēja 81 gads - un šaubas par viņa piemērotību amatam.

"Sabiedrīna neko daudz no prezidenta negaidīja, taču viņš neattaisnoja pat šīs cerības," norāda Zurkers. “Viņš slikti runāja. Viņš runāja nesakarīgi. Viņš runāja neskaidri.

Apmēram pusceļā debatēs, mēģinot izskaidrot Baidena šķietami aizsmakušo balsi, viņa kampaņa žurnālistiem paziņoja, ka viņam ir saaukstēšanās. Varbūt tā ir taisnība, bet tas joprojām izskatījās kā attaisnojums.”

Ņemot vērā, ka demokrāti jau domā par iespējamo Baidena aizstāšanu prezidenta vēlēšanās, medijos izskan minējumi par to, kurš varētu viņu aizstāt Demokrātu partijā -

teorētiski tas ir iespējams, jo kandidāts tiks apstiprināts partijas kongresā, kas notiks augustā.

Britu laikraksts “Guardian” publicēja sarakstu ar sešiem cilvēkiem, kuri, pēc izdevuma domām, varētu startēt vēlēšanās Baidena vietā.

Bez 59 gadus vecās viceprezidentes Heriss sarakstā iekļauti arī Kalifornijas gubernatori Gevins Ņūsoms (56), Ilinoisas Džejs Prickers (59) un Mičiganas Grečena Vitmere (52), kā arī Ohaio senators Šerrods Brauns (71) un kongresmenis no Minesotas Dīns Filipss (55 gadi), kurš piedalījās priekšsacīkstēs, taču izstājās no sacīkstēm, zaudējot Baidenam.

Tomēr, kā atzīmē “Wall Street Journal”, kad gubernatoram Ņūsomam jautāja, vai viņš gatavojas nomainīt Baidenu kā kandidātu, viņš atbildēja, ka nav jēgas mainīt kandidātus vēlēšanu priekšvakarā.

"Mūsu izvirzītais kandidāts ir Džo Baidens, un es ar nepacietību gaidu iespēju par viņu balsot novembrī," žurnālistiem sacīja Ņūsoms.

"Jūs nevarat pagriezt viņam muguru viena slikta snieguma dēļ," viņš vēlāk piebilda.

Svarīgākais