Pašnāvnieces sarīkojušas vairākas eksplozijas Nigērijā - vienlaicīgi spridzinātas kāzas, bēres un slimnīca

© Unsplash

Pašnāvnieču-spridzinātāju koordinētos uzbrukumos kāzās, bērēs un slimnīcai Nigērijas ziemeļos nogalināti vismaz 18 cilvēki, svētdien paziņoja vietējās varasiestādes.

Pirmā spridzinātāja bumbu detonēja kāzu svinību laikā Nigērijas ziemeļaustrumu pilsētā Gvozā, paziņoja Borno štata ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras ģenerāldirektors Barkindo Saidu.

Pēc dažām minūtēm sprādziens nogranda pie vietējās slimnīcas, bet trešā pašnāvniece, maskējoties par sērotāju, uzspridzinājās bēru laikā.

Nogalināto vidū ir bērni un grūtnieces, bet vēl vismaz 30 cilvēki ievainoti.

Sākotnēji neviens nav uzņēmies atbildību par uzbrukumiem. Borno štats ir daudz cietis, kopš 2009.gadā islāmistu ekstrēmistu grupējums "Boko Haram" sāka sacelšanos. Jau iepriekš "Boko Haram" ir izmantojis sievietes savos pašnāvnieku spridzinātāju uzbrukumos.

Pastāv aizdomas, ka uzbrukumos tiek izmantotas gadu laikā nolaupītās skolnieces. Piemēram, Gvoza atrodas dažus kilometrus no Čibokas, kur 2014.gadā tika nolaupītas 276 skolnieces, no kurām teroristu gūstā joprojām ir vairāk nekā simts.

Nemieros gājuši bojā vairāk nekā 35 000 cilvēku, vairāk nekā 2,6 miljoni cilvēku bijuši spiesti pamest savas mājās, un tie izraisījuši plašu humāno krīzi.

Svarīgākais