Vācieši otro gādu pēc kārtas pārspējuši ieroču eksporta rekordu

© Unsplash

Vācijas ieroču eksports ir sasniedzis jaunu rekordu jau otro gadu pēc kārtas, galvenokārt saistībā ar militārā atbalsta Ukrainai pieaugumu, paziņoja Vācijas Ekonomikas ministrija.

No 1.janvāra līdz 18.jūnijam Vācijas valdība kopumā apstiprināja ieroču eksportu vismaz 7,48 miljardu eiro vērtībā, kas ir par 30 % vairāk nekā pagājušā gada pirmajā pusē, atklāja ministrija, atbildot uz galēji kreisās Zāras Vāgenknehtas savienības (SWB) deputātes Sevimam Dagdelenas jautājumu.

Aptuveni 65% no eksporta 4,88 miljardu eiro vērtībā bija paredzēti Ukrainai, lai atbalstītu valsti tās cīņā pret Krievijas agresiju.

2023.gadā Vācijas valdība saskaņā ar oficiālajiem datiem sasniedza jaunu ieroču eksporta rekordu, atļaujot pārdošanu 12,2 miljardu eiro apmērā. Galvenokārt pieaugums ir saistīts ar Ukrainai nosūtīto palīdzību.

Šogad Saūda Arābija atgriezās ieroču importētāju top pieciniekā. Berlīne lielā mērā apturēja ieroču eksportu uz šo bagāto Persijas līča valsti saistībā ar žurnālista Džamala Hašogi slepkavības, kā arī Rijādas iesaistīšanās pilsoņu karā, kas plosās Jemenā.

2018.gadā Hašogi Saūda Arābijas ģenerālkonsulātā Stambulā nogalināja pasūtījuma slepkavas.

Kopš tā laika Berlīne ir mazinājusi ierobežojumus ieroču eksportam uz Saūda Arābiju pēc tam, kad Saūda Arābijas karaliste izstājās no karadarbības Jemenā.

Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju Berlīne šogad ir piešķīrusi ieroču tirdzniecības uz Saūda Arābiju atļauju 132,48 miljonus eiro vērtībā.

Svarīgākais