"Google” tulkotājam pievienos 110 jaunas valodas

© Unsplash

Tehnoloģiju gigants "Google” paziņojis par 110 jaunu valodu ienākšanu savā tiešsaistes tulkošanas rīkā, kas kļuvis iespējams, pateicoties mākslīgā intelekta attīstībai.

Tas, kas solās būt visu laiku lielākais "Google” tulkotāja atjauninājums, izvirzīs priekšplānā reģionālās valodas, no kurām dažas ir apdraudētas. Šis sasniegums kļuvis iespējams, pateicoties valodas modelim "PaLM 2”, kas tika prezentēts "Google I/O” konferencē 2023. gadā un kas ir īpaši efektīvs tādu valodu apguvei, kuras ir diezgan tuvu viena otrai.

Šajās jaunieviestajās valodās visā pasaulē runā kopā 614 miljoni cilvēku, tādējādi nodrošinot tulkojumus aptuveni 8% pasaules iedzīvotāju,” apgalvo "Google".

Kopumā gandrīz ceturtā daļa no šīm jaunajām valodām nāk no Āfrikas, tostarp fonu, kikongo, luo un svati. To vidū ir valodas, kurās runā ļoti mazas pamatiedzīvotāju minoritātes, bet kuras tagad palīdz atdzīvināt "Google” tulkotājs.

"Google” iepriekš atbalstīja 133 valodas. Šīs 110 jaunās valodas tiks pievienotas tulkotāja tīmekļa platformai un mobilajai lietojumprogrammai. Uzņēmums ir apņēmies izveidot jaunus mākslīgā intelekta modeļus, lai atbalstītu 1000 pasaulē visplašāk lietotās valodas.

Svarīgākais