Balto pāris Virdžīnijā adoptējis melnādainus bērnus, kas izmantoti kā vergi

© Unsplash

Kanavas apgabalā, Rietumvirdžīnijas štatā, Donaldam Rejam Lancsam (63) un Žannai Kejai Vaitfejai (62) ir izvirzītas nopietnas apsūdzības par viņu adoptēto afroamerikāņu bērnu piespiešanu strādāt necilvēcīgos apstākļos un ieslodzīšanu šķūnī.

Kanavas apgabala tiesā Lancs un Vaitfeja savu vainu neatzina. Apsūdzībās ietverta cilvēku tirdzniecība, nepilngadīgo izmantošana piespiedu darbā un nevērība pret bērnu ar ievērojamu risku gūt nopietnus ievainojumus vai nāvi.

Kā raksta „Sky News”, apsūdzības puse arī norāda uz cilvēktiesību pārkāpumiem, jo ​​īpaši tiem, kas vērsti pret afroamerikāņu bērniem, kuri tika spiesti strādāt viņu rases dēļ.

Kanavas apgabala tiesnese Meriklera Eikersa pauda sašutumu, aprakstot, ka saskaņā ar apsūdzību, bērni “pamatā tika izmantoti kā vergi”.

Situācija pirmo reizi atklājās 2023. gada oktobrī, kad labklājības pārbaudē atklājās, ka divi no pieciem pāra adoptētajiem bērniem vecumā no 6 līdz 16 gadiem dzīvo necilvēcīgos apstākļos Sisonvilā esošā īpašumā.

Pārbaudes laikā varas iestādes atrada 14 gadus vecu zēnu un 16 gadus vecu meiteni, kas bija ieslēgti šķūnī nožēlojamos apstākļos un bija ģērbušies skrandās. Vaitfeja mēģināja aizstāvēties, apgalvojot, ka šķūnis ir "pusaudžu klubs", un noliedza, ka jaunieši būtu ieslodzīti.

Tomēr tiesas dokumentos atklāts, ka bērni gulēja uz cementa grīdas bez matračiem un vienam no viņiem bija vaļējas brūces uz basajām kājām. Šķūnī bija neliela pārnēsājama tualete, kurā nebija gaismas vai tekoša ūdens.

Turklāt galvenajā mājā varas iestādes atrada deviņus gadus vecu meiteni, savukārt Lancs, kamēr viņa mājā noritēja pārbaude, pārradās no lauka kopā ar 11 gadus vecu zēnu un vien 6 gadus vecu meiteni. Kaimiņi jau iepriekš ziņoja, ka bērni bijuši spiesti veikt lauksaimniecības darbus un viņiem tika aizliegts ieiet saimnieku mājā.

Saskaņā ar tiesnesi, šī ir viena no nopietnākajām apsūdzībām, ko viņa redzējusi savā karjerā, uzsverot pārim izvirzīto apsūdzību nopietnību. Pāra tiesa ir noteikta 9. septembrī.