Pētījums: Eksaminētāji nespēj atšķirt mākslīgās smadzenes no īstajām

© Pixabay.com

Mākslīgais intelekts var nokārtot universitātes eksāmenus ne sliktāk vai pat labāk nekā īsti studenti, un eksaminētāji nespēj atšķirt mākslīgās smadzenes no īstajām, atklājuši britu zinātnieki, raksta BBC.

Redingas universitātes pētnieki saviem pētījumiem izmantoja ChatGPT robotprogrammu, kas ir viena no vadošajām lietojumprogrammām, kas izmanto mākslīgo intelektu.

Ar tās palīdzību viņi uzbūvēja 33 viltus “studentus” un nosūtīja kārtot psiholoģijas eksāmenus tiem, kas vēlas iegūt bakalaura grādu augstskolā.

Pēc pētnieku domām, viltus “studenti” ieguva vidēji par puspunktu vairāk nekā viņu īstie vienaudži, turklāt mākslīgā intelekta rakstītās esejas bija gandrīz neiespējami atšķirt no tām, kuras rakstījuši īsti cilvēki - 94% no tām pasniedzējos neizraisīja aizdomas.

Darba autori atzīmē: "Tas ir īpaši satraucoši, jo AI radītais darbs saņēma augstākas atzīmes nekā faktiskais studentu darbs. Tādā veidā skolēni var nesodīti krāpties, izmantojot mākslīgo intelektu, un joprojām iegūt augstākas atzīmes nekā tie, kuri pārbaudījumu kārtojuši godīgi."

Asociētais profesors Pīters Skarfs un profesors Etjēns Rošs, kuri vadīja pētījumu, teica, ka viņu atklājumiem vajadzētu būt "modinātājam" pedagogiem visā pasaulē.

Pēc Skarfa teiktā, daudzas universitātes ir attālinājušās no tradicionālajiem eksāmeniem, kur studentiem darbi jāraksta ar roku, un tagad skolām jādomā, kā cīnīties ar “krāpšanos”.

"Nav vajadzības atgriezties pie ar roku rakstītiem eksāmenu darbiem, taču līdz ar mākslīgā intelekta pieaugumu globālās izglītības nozarei būs jāmainās," saka Skarfe.

Šis ir līdz šim lielākais un stabilākais šāda veida pētījums.

Zinātnieki jau pauž bažas par mākslīgā intelekta ietekmi uz izglītību, un Glāzgovas universitāte nesen vienā no saviem kursiem atjaunoja klātienes eksāmenus.

Šī gada sākumā “Guardian” ziņoja par citu pētījumu, kurā atklājās, ka lielākā daļa skolēnu izmanto mākslīgā intelekta programmas, lai rakstītu esejas, turklāt vismazi 5% vienkārši ielīmē AI ģenerētu tekstu savā darbā, to nekādā veidā nerediģējot.

Svarīgākais