Igauņu mafijas boss atklāj asiņainus pasūtījuma slepkavības noslēpumus

© Pixabay.com

Lietuvā, Kauņas rajona tiesā, tiks nogādāta starptautiskās mafijas "slavenība" - algotu slepkavu grupas vadītājs no Igaunijas, 65 gadus vecais Imre Araks, kurš apsūdzēts pasaules bušido čempiona, 34 gadus vecā Remigija Morkeviča slepkavībā, ziņo "lrytas.lt".

Šī lieta izraisīja plašu rezonansi - Igaunijā un Īrijā sešas reizes sodītais Araks apsūdzēts arī gandrīz pusgadu pirms Morkeviča slepkavības nošautā ar noziedzīgo pasauli saistītā lietuvieša Gijas Zabačidzes slepkavības mēģinājumā.

Izdzīvojušais Zabačidze liecināja pret mafiju, sakot, ka tā organizēja arī vairākas citas sabiedrībā zināmu cilvēku slepkavības.

Morkevičs, kurš Lietuvu padarīja slavenu ar saviem sportiskajiem sasniegumiem un bija vairākkārtējs starptautisku cīņu turnīru uzvarētājs, vienā no fotogrāfijām 2011. gada nogalē iemūžināts Itālijas kalnos pie vakariņu galda kopā ar vairākiem mafijas bandas dalībniekiem.

Kriminologi savākuši pierādījumus, ka šajos uzbrukumos piedalījies arī Igaunijas mafijas dalībnieks Tomass Helinass, kurš palīdzējis Arakam, tomēr Helinass izmeklēšanas laikā mira, un uz apsūdzēto sola atrodas tikai Araks.

Pēdējais, pēc izmeklētāju teiktā, pirmo uzbrukumu veica 2016. gada 22. jūlija naktī, raidot lodes no šaujamieroča ar klusinātāju uz Zabačidzi, kurš ir saistīts ar narkotiku kontrabandu. Zabačidzi izglāba mediķi.

Vēlāk, 2016. gada 21. decembra vakarā, Morkevičs tika nošauts pie savām mājām - pie daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpas Šilaiņu rajonā, atgriežoties no treniņa.

Sportists vismaz septiņas reizes tika sašauts kaklā un krūtīs no automātiskā tipa ieroča, visticamāk, Kalašņikova - brutālo nāvessodu izpildījis slepkava ar lielisku ieroču vadību un izcilu precizitāti, pretējā gadījumā viņš nebūtu izšāvis ložu sēriju blīvi apdzīvotā vietā, riskējot tikt liecinieku ieraudzītam un apdraudot apkārtējos cilvēkus.

Skaidrs, ka abiem igauņu mafijas dalībniekiem par abiem asiņainajiem uzbrukumiem noteikti maksātas ievērojamas summas. Šobrīd tiek veikta atsevišķa pirmstiesas izmeklēšana, mēģinot noskaidrot slepkavības pasūtītājus un organizatorus. Kā vēsta "Lrytas.lt", slepkavības motīvu izmeklēšanas gaitā noskaidrot neizdevās - vismaz likumsargi to līdz šim nav nosaukuši.

Lietuvas sabiedrībā izplatījusies versija, ka Morkevičs varētu būt kļuvis par bandu karu upuri parādu dēļ.

Pēc Lietuvas Kriminālpolicijas biroja amatpersonu teiktā, slepkavu grupējumam par sportista nogalināšanu samaksāts no 200 līdz 250 tūkstošiem eiro, tomēr pirmajā izmeklēšanas posmā policistiem neizdevās identificēt noziedzniekus, un Morkeviča slepkavības lieta tika pārtraukta 2018. gada nogalē.

Situācija mainījās tikai šogad, kad atklājās jauni, ārkārtīgi svarīgi apstākļi, un, kā vēsta portāls, Araks varas iestādēm atklājis naudas summu, kas viņam samaksāta par Morkeviča slepkavību, taču joprojām nav nosaucis slepkavības pasūtītāju vārdus.

Svarīgākais