Somija būs pirmā valsts pasaulē, kas vakcinēs cilvēkus pret putnu gripu

© Pixabay

Somija plāno jau nākamnedēļ piedāvāt profilaktisku vakcināciju pret putnu gripu atsevišķai sabiedrības grupai, kas strādā ciešā saskarē ar dzīvniekiem, 25. jūnijā paziņoja veselības aizsardzības iestādes. Tādējādi Somija kļūst par pirmo valsti pasaulē, kas spērusi šādu soli.

Ziemeļvalsts ir iegādājusies vakcīnas desmit tūkstošiem cilvēku (katra sastāv no divām injekcijām) kā daļu no kopējā Eiropas Savienības iepirkuma līdz 40 miljoniem devu 15 valstīm no ražotāja "CSL Seqirus”.

Paziņojumā mediju aģentūrai "Reuters” Austrālijas uzņēmums norādīja, ka Somija būs pirmā valsts, kas ieviesīs vakcīnu.

Vakcīna tiks piedāvāta personām, kas sasniegušas 18 gadu vecumu un kurām ir paaugstināts risks saslimt ar putnu gripu viņu darba vai citu apstākļu dēļ," teikts Somijas Veselības un labklājības institūta (THL) paziņojumā.

Putnu gripas H5N1 celms pēdējos gados ir nogalinājis vai izraisījis simtiem miljonu mājputnu izkaušanu visā pasaulē un arvien vairāk izplatās uz zīdītājiem, tostarp govīm Amerikas Savienotajās Valstīs un dažos gadījumos arī uz cilvēkiem. Somijā vīruss cilvēkiem nav konstatēts, vēsta THL.

Tomēr valsts vēlas ieviest vakcināciju, ņemot vērā pārnešanas risku, ko rada tās kažokzvēru fermas.

"Apstākļi Somijā ir ļoti atšķirīgi, jo mums ir kažokzvēru fermas, kurās dzīvnieki var nonākt saskarē ar savvaļas dzīvniekiem," "Reuters" sacīja THL galvenā ārste Hanna Nohineka.

Plaši izplatītie putnu gripas uzliesmojumi ūdeļu un lapsu vidū Somijas, pārsvarā brīvdabas, kažokzvēru fermās izraisīja aptuveni 485 000 dzīvnieku izkaušanu 2023. gadā, lai apturētu vīrusa izplatīšanos starp dzīvniekiem un cilvēkiem.

Svarīgākais