Ministrs: Izraēla nevēlas karu Libānā, bet nepieciešamības gadījumā ir gatava nodarīt milzīgu kaitējumu

© unsplash.com

Izraēlas aizsardzības ministrs Joavs Galants paziņojis, ka viņa valsts nevēlas karu Libānā, bet ir gatava nodarīt milzīgu kaitējumu kaujinieku grupējumam "Hizbollah", ja diplomātija ciestu neveiksmi.

"Mēs nevēlamies karu, bet gatavojamies visiem scenārijiem," trešdien vizītes laikā Vašingtonā žurnālistiem sacīja Galants.

""Hizbollah" ļoti labi saprot, ka mēs varam nodarīt Libānā milzīgu kaitējumus, ja sāksies karš," viņš piebilda.

Galants sacīja, ka Izraēla pēdējos mēnešos ir nogalinājusi vairāk nekā 400 "Hizbollah" teroristus.

Kopš 7.oktobra slaktiņa, ko Izraēlā sarīkoja palestīniešu teroristu grupējums "Hamās", uz ko izraēlieši reaģēja ar plašu militāro operāciju Gazas joslā, teju katru dienu notiek sadursmes starp Izraēlu un "Hizbollah" uz Izraēlas un Libānas robežas.

"Hizbollah" ir "Hamās" sabiedrotie, un tiek uzskatīts, ka libāniešu grupējums militāri ir daudz spēcīgāks nekā palestīniešu teroristu bandas.

Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu ir paziņojis, ka Izraēlas spēki beidz visintensīvāko kara daļu Gazas joslā un pārvietosies uz ziemeļu robežu, lai gan viņš šo soli raksturoja kā aizsardzības pasākumu.

Pasaulē

Atšķirībā no amerikāņu dāvanas ES krieviem sagādāja rūgtu vilšanos. Proti, runa ir par oficiāli izvirzītajiem kandidātiem bloka augstākajiem amatiem - Urzula fon der Leiena izvirzīta Eiropas Komisijas prezidenta amatam, par Eiropadomes priekšsēdētāju varētu kļūt bijušais Portugāles premjerministrs Antoniu Košta, kas pārstāv sociālistus, bet ES augstā pārstāvja ārlietās un drošības politikā amatam izvirzīta Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa. Īpaši krieviem sāp Kallasas izvirzīšana.