Vēl viena valsts atbalsta marihuānas dekriminalizāciju

© unsplash.com

Brazīlijas Augstākā tiesa ar vairākumu balsu atbalstījusi marihuānas glabāšanas dekriminalizāciju personīgai lietošanai.

Pēc ilga un sarežģīta procesa astoņi no 11 tiesnešiem atzinuši, ka neliela marihuānas daudzuma glabāšana joprojām ir pārkāpums, taču tas nav krimināli sodāms, otrdien paziņoja Augstākās tiesas priekšsēdētājs Luīss Robērtu Barrozu.

Lēmums par to, cik liels "zālītes" daudzums atzīstams par robežu starp lietotāju un tirgotāju, tiks paziņots trešdien, taču zināms, ka tiesnešu apspriestais dekriminalizējamais apjoms ir 25 līdz 60 grami.

Lieta tika ierosināta, pamatojoties uz advokātu prasību, kas apstrīdēja papildu cietumsodu ieslodzītajiem, kuru kamerā tika atrasti trīs grami marihuānas.

Prāva sākās jau 2015.gadā un vairākkārt tika pārtraukta.

Līdzšinējais likums, kas tika pieņemts 2006.gadā, "narkotiku nelegālu iegādāšanos, glabāšanu vai transportēšanu" atzīst par noziegumu.

Lai gan ar šo likumu narkotiku lietotājiem paredzēti vieglāki sodi, piemēram sabiedriskais darbs, tajā nav noteikts narkotiku apjoms, kas uzskatāms jau par glabāšanu tirgošanas nolūkā un par ko pienākas bargs cietumsods.

Šīs normas interpretāciju likums atstājis policijas, prokuratūras un tiesas ziņā.

Šis jautājums Brazīlijā tiek vērtēts ļoti pretrunīgi, un ietekmīgas konservatīvo aprindas kategoriski iestājas pret jebkādu marihuānas dekriminalizāciju.

Aprīli Senāts, kur konservatīvajiem ir vairākums, apstiprināja likumprojektu, kas paredz, ka jebkurš narkotiku daudzums konstitucionāli uzskatāms par krimināli sodāmu nodarījumu.

Drīzumā par šo likumprojektu gaidāmas debates arī parlamenta apakšnamā.

Debates izsaukusi arī marihuānas lietošana medicīniskos nolūkos, un pacienti spiesti vērsties tiesā, lai saņemtu atļauju terapijai, kas balstīta uz CDB, nepsihotropisku vielu, kura atrodama kaņepēs un tiek izmantota smagas epilepsijas gadījumos.

Pēdējo gadu laikā daudzas valstis dekriminalizējušas marihuānas lietošanu arī izklaides nolūkā, atceļot cietumsodus par "zālītes" glabāšanu, taču par šīs narkotikas legalizāciju izšķīrušās tikai nedaudzas.

Eiropas Savienībā (ES) Marihuānu nesen legalizēja Vācija, kam pievienojusies vienīgi Malta un Luksemburga.

Svarīgākais