Rīt oficiāli pasludinās nākamo NATO ģenerālsekretāru

© Dmitrijs Suļžics / F64

NATO trešdien oficiāli paziņos, ka par alianses nākamo ģenerālsekretāru kļūs līdzšinējais Nīderlandes premjerministrs Marks Rite, otrdien pavēstījuši diplomāti pēc tam, kad visu 32 dalībvalstu vēstnieki tam devuši savu piekrišanu.

Vairāku NATO dalībvalstu diplomāti pavēstīja, ka Rite, kura kandidatūrai stingru atbalstu pauda ASV, amatu pārņems no pašreizējā ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga 1.oktobrī.

57 gadus vecais Rite sacensībā par alianses ģenerālsekretāra amatu galīgo uzvaru guva pagājušajā nedēļā, kad savu kandidatūru atsauca viņa pēdējais konkurents - Rumānijas prezidents Klauss Johanniss.

Pieredzējušo politiķi, kurš Nīderlandes valdības vadītāja krēslā aizvadījis gandrīz 14 gadus, negaida viegli uzdevumi, ņemot vērā problēmas, kuras izraisījis joprojām ilgstošais karš, ko Krievija uzsākusi pret Ukrainu.

Turklāt viņam jau tagad nākas rēķināties ar sekām, kuras varētu izsaukts Donalda Trampa iespējamā uzvara ASV prezidenta vēlēšanās.

Bijušais Norvēģijas premjerministrs Stoltenbergs NATO ģenerālsekretāra amatā atradies kopš 2014.gada. Pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 2022.gada februārī Stoltenberga pilnvaru termiņš tika vairākkārt pagarināts, jo dalībvalstis nespēja vienoties par piemērotu viņa pēcteci.

Arī pret Rites kandidatūru iebildumus iepriekš izteica Turcija un Ungārija.

NATO ģenerālsekretārs ir atbildīgs par sanāksmju vadīšanu un dažkārt delikātu konsultāciju organizēšanu starp dalībvalstīm, lai nodrošinātu, ka organizācija, kas darbojas uz vienprātības pamata, var turpināt darbu. Ģenerālsekretārs arī nodrošina, ka alianses lēmumi tiek īstenoti, un runā visu dalībvalstu vārdā.

Pasaulē

Neirozinātniece Džimo Bordžigina labi apzinājās, ka "nāve ir neatņemama dzīves sastāvdaļa", taču viņa bija ļoti pārsteigta brīdī, kad saprata – zinātnieki praktiski neko nezina par procesiem, kas notiek mirstoša cilvēka smadzenēs, vēsta BBC. Tas, ko viņai izdevās atklāt, nepavisam nesakrīt ar mums pierastajiem priekšstatiem par to, kas notiek nāves brīdī.

Svarīgākais